Tato místa mají svůj příběh. Lze kolem nich chodit 
a nikdy jej neslyšet. Díky aplikaci Místa paměti národa ale ožívají ulice, náměstí i zapadlé horské vesnice a s nimi i jejich příběhy.

Aplikace obsahuje stovky autentických nahrávek s vyprávěním pamětníků a představuje místa, kde se odehrály významné události našich dějin. Uživatelé poznávají příběhy ze svého města nebo si mohou udělat výlet třeba do míst, kde převaděči pomáhali ostatním dostat se do svobodného světa. Mohou vybrat trasy či body podle místa, kam se chystají, 
a poté si je kdekoliv off-line prohlédnout.

V současnosti zde lze najít přes 700 vzpomínek nejen 
z České republiky, ale celé Evropy. Záznamy jsou doplněny dobovými fotografiemi, informacemi o místě a medailonem pamětníka. Mezi mnohými například i vzpomínkami Helmuta Schrammeho nebo Vlasty Klačanské.

Srpen 1945, Horní Lipka, Jeseníky

V Horní Lipce, kde byl neomezeným vládcem komisař Vladimír Rozinek, bylo v létě 1945 zavražděno sedm Němců. Někteří z nich předtím prošli mučením. Důvody byly často malicherné. Například Johann Kreuziger jako těžce zraněný voják byl údajně zastřelen přímo Rozinkem, protože byl práce neschopný.

Helmut Schramme vypráví o smrti Johanna Winklera 
a jeho manželky Marie Winklerové, která je jedinou ženou ze sedmi zastřelených. „Utíkali kvůli Čechům, protože to tam bylo hrozný. Už byli v Polsku a oni si tam pro ně došli. Byl tam od našeho souseda bratr a toho taky dotáhli na Horní Lipku. Už nevím, jak se jmenoval, ale jeho žena řekla, že když jde on, tak ona půjde taky. Tak ji taky zastřelili."
V roce 1990 byl na místě vraždy u kostela sv. Anny postaven kříž.

„Přivezli ho z Německa, byla na něm napsána jména. Stál tam tři dny a ztratil se. Proto jsem nechal udělat desku," vzpomíná Helmut Schramme.

Prosinec 1944, Morávka, Beskydy

Vlasta Klačanská pomáhala se svou rodinou skupince partyzánů, kteří se schovávali v lesích okolo vesnic, kde bydlela Vlasta a její sestra. Jednou našli úkryt v lesním chlévě. „Vrátili se v noci a byli samozřejmě unavení, tak se šli uložit do té stodoly," vzpomíná Vlasta na onu hrozivou noc. „Jeden z nich, Nikola, měl žízeň a šel se napít k potůčku." Právě v tu chvíli Němci obklíčili bunkr a začali střílet. Od výstřelů stodola rychle vzplála, partyzánům nezbývalo než vyskákat ven.
„Chtěli se prostřílet, ale to nešlo. Tak je tedy postříleli. Všechny."

Až na Nikolu, kterému se podařilo utéct. Schoval se ve vesnici u Vlastiny sestry. „On věděl, u kterých rodin je v bezpečí, kde může přespat. Tehdy přišel a trhal si vlasy a křičel. Do konce války se pak sám skrýval v lesích."

Projekt podpořila Nadace Vodafone, Evropa pro občany, Visegrádský fond a Česko-německý fond, v roce 2012 společnost Post Bellum za Místa paměti národa získala Cenu nejlepší aplikace roku.

Dosud si ji stáhlo přes 25 tisíc uživatelů. Aktualizovaná verze aplikace je zdarma dostupná na stránkách 
www.mistapametinaroda.cz.

POST BELLUM