Moravské vlajky se v posledních letech objevují na většině míst Moravy. „Vyjadřujeme úctu k tradicím, kultuře a historii. Zájem o akci podává svědectví, že se lidé s Moravou identifikují," uvedla Holaňová.

Podle ní akci podporuje většina z asi 1900 moravských obcí. „Největší nárůst účasti byl ve čtvrtém ročníku. Dnes již neoslovujeme všechny obce, ale každý rok se zaměříme na okresy, kde je zúčastněných méně než v okolí," řekl předseda spolku Jaroslav Krábek.

Letos přibyly například Přerov nebo Hranice, ale zájem organizátoři zaznamenali i na Vysočině a ve Slezsku. Vlajku vyvěsí i radnice v Dačicích v Jihočeském kraji, které leží historicky na Moravě.

Akce se snaží posílit zájem lidí o historii Moravy a její kulturní hodnoty, a proto některé obce zpřístupní muzea, hrady a zámky zdarma nebo se slevou. Letos se zvýšil počet památek na 54 oproti loňským 34. Mezi nejznámější patří Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou nebo Slovanské hradiště Mikulčice. Nově se iniciativy zúčastní zámek v Letovicích i Šachova synagoga v Holešově.