Obžalobu podalo na Pfeifera krajské státní zastupitelství, upozornil Český rozhlas. "Ve výše uvedené věci sděluji, že jsem na obviněného Zdeňka Pfeifera podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Další podrobnosti ve věci sděleny nebudou," řekl dnes státní zástupce Vladimír Jan. Policie už dříve uvedla, že Pfeifera viní z těžké újmy na zdraví a hrozí mu až 12 let vězení. Kdy se bude případem soud zabývat, není zatím jasné. "Hlavní líčení ještě nařízeno nebylo," doplnila Trejbalová.

Pfeifera zatkla thajská policie na ostrově Pchúket. Podle zástupce mluvčího thajské policie pobýval na Pchúketu na turistické vízum, které mu vypršelo v roce 2015. Mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová řekla, že případ zatím nebude komentovat. České ministerstvo spravedlnosti zváží žádost o jeho vydání. Vzhledem k tomu, že Česko nemá s Thajskem smlouvu o vydávání k trestnímu stíhání, muselo by žádat na základě tzv. vzájemnosti - tedy ujištění o tom, že v obdobných případech bude postupovat stejně.

Čtěte také: Thajská policie zatkla Čecha obviněného z šíření HIV, nakazil několik mužů

Podle policie Pfeifer vědomě šířil virus HIV. Kriminalisté našli minimálně tři muže, se kterými měl intimní styk a nemocní jsou také. Nejmladšímu z nich bylo v době styku 13 let. Pfeifer se podle české policie dozvěděl o své HIV pozitivitě v září 2013, přesto nikoho ze svých sexuálních partnerů neinformoval. Při vyšetřování policisté zjistili, že měl styk minimálně s 23 muži. Hledal je většinou na seznamkách a jezdil za nimi po celé republice.

Policisté zaznamenali i 53 sexuálních kontaktů z doby, než Pfeifer své onemocnění zjistil. Vyslechli víc než 1000 lidí z celého Česka, řada z nich se přihlásila na základě výzvy v médiích. Přesto jsou policisté přesvědčeni o tom, že obětí bylo mnohem více.