Müllerová připravila návrh, aby karta byla povinná jako průkaz pro příjemce dávek. Nyní k ní musejí mít konto u spořitelny, přes něž peníze od státu dostávají. Banka na to má smlouvu do roku 2024, s chystanými změnami nesouhlasí. Premiér a šéf ODS Petr Nečas v pondělí připustil, že by sKarty mohly úplně skončit.

"Zatím to byl jednoznačně návrh ODS, který zatím nediskutovali s koaličními partnery," reagovala na premiérovo vyjádření ministryně. Zopakovala, že vládě předloží svůj návrh novel. Podle něho by lidé měli konto u spořitelny jen tehdy, pokud by na ně chtěli dostávat dávky. Jinak by jim je posílal stát rovnou na konto či poštou.

Ztrátový projekt

Spořitelna minulý týden uvedla, že v tomto případě by pro ni byl projekt ztrátový a investice do něj nadměrné. Premiér už dřív řekl, že by se mohlo jednat případně o kompenzacích pro banku. Generální ředitel spořitelny Pavel Kysilka před nedávnem uvedl, že banku systém stál zatím kolem 300 milionů a výnos by měla jen tehdy, pokud by lidé s sKartou platili v obchodech. Podle smlouvy ministerstva a spořitelny mělo přes karty putovat aspoň 98 procent dávek a v budoucnu i penze.

Müllerová se minulý týden s Kysilkou sešla. Dnes mu poslala dopis. "Dnes jsem potvrzovala shodu na tom, že do doby, než budou přijata jakákoliv legislativní opatření, nebudeme hovořit o případných kompenzacích a zastavování vydávání karet," řekla ministryně.

Příští týden by o sKartách měl jednat sněmovní sociální výbor. Návrh novel dostane na stůl také kabinet. Senátní předlohu o úplném zrušení projektu odmítl. Podle Müllerové by o systému mohla jednat i koalice.

Sněmovna minulý týden požádala ministerstvo, aby vydávání sKaret zastavilo, než se jejich osud vyjasní. Nesouhlasila ani s tím, aby sloužily jako průkazky pro příjemce dávek. Prosadila to opozice.

Projekt sKaret odstartoval pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Ten systém hájí, podle něj se díky němu ušetří. Projekt kritizuje rada postižených, odbory, opozice i někteří koaliční politici. Výhrady měl ombudsman a ochránci dat.