Velmi brutálně zavražděný mladík, jehož tělo se svázanýma rukama a poznamenané ohněm našel minulou středu časně ráno houbař u odpočívadla na 70. kilometru brněnské dálnice D1, nebyl cizinec z rusky hovořících zemí, jak se vyšetřovatelé původně domnívali. Podle fotografie na webu Deníku poznala svého blízkého rodina ze severních Čech.

„Je to A. S. (redakce zná celé jméno) z Teplic-Dubí. Za pár dnů by mu bylo 22 let,“ potvrdila neteř Romana. „A nebýt fotek na webu, fotky jeho tetování a přátel, kteří ho intenzivně hledali, ještě dnes bychom nevěděli, kde vlastně je,“ doplnila. „Byl to moc hodný a milý kluk; nikdy by nikomu neublížil. Sami nevíme, co se stalo a jaká bestie mu to mohla udělat,“ připomněla. Také lidé z okolí oběti jen krčí rameny. „Byl to skvělej kluk s upřímným srdcem. Ať už se zapletl s kýmkoliv a čímkoliv, tohle si nezasloužil,“ míní známá Michaela Ř.

Příbuzní netuší, co se stalo

Policejní vyšetřovatelé, které rodina kontaktovala, již prý nejbližší příbuzné vyslechli. Mnoho se toho ale nedozvěděli; sourozenci ani maminka oběti nemají pro vraždu vysvětlení. „Nikdo z nás netuší, jak se dostal tak daleko, co tam dělal – a hlavně je pro nás nepochopitelné, kdo a proč mu to mohl udělat,“ řekla neteř Romana. Podle rodiny se zabitý mladík pohyboval jen v okolí Teplic, v Mirošovicích u Bíliny, kde pracoval na vykopávkách, a nanejvýš v Duchcově. K Benešovsku, kde se našlo jeho tělo, neměl žádný vztah.

Zcela normální mladý "týpek"

Také švagrová Jitka jen krčí rameny. „Jsme ale přesvědčeni, že se určitě nezapletl do nějakého gangu. Rozhodně jsme si jisti, že nekšeftoval s drogami. Ano, dělal s kamarády blbosti, zakouřil si s klukama trávu, ale to v tomhle věku kdekdo,“ míní paní Jitka. Neteř Romana přizvukuje: „Byl to týpek, ale ve věku 21 let je to asi normální.“

Oběť vraha možná znala

Jen těžko si blízcí oběti dokážou představit, co se mohlo stát. Využil snad někdo, koho umlácený muž musel dobře znát, jeho důvěřivosti a vlákal ho do auta (snad s vidinou nějakého kšeftu), aby ho pak úkladně zavraždil? Nebo šlo o dluh, o kterém rodina nevěděla? Stěží – podobné starosti by určitě zaplašily všudypřítomné veselí a bezstarostnost. „Možná tak nešťastně vyvrcholila i žárlivá scéna,“ míní bratr Roman. Něco v tom smyslu prý naznačovali dva nejbližší kamarádi zavražděného, když si zpětně probírají v hlavě, o čem spolu mluvili. Sami ale nemají ponětí, oč přesně se mělo jednat.

Policisté potichu sledují stopu

Policejní detektivové k případu zatím mlčí. „Došlo k jistému posunu – zatím ale veřejnost nebudeme informovat,“ řekl Deníku zdroj blízký vyšetřování. Oficiálně policisté popírají i to, že by znali totožnost oběti. „Mrtvého zatím nemáme ztotožněného, vše jsou pouhé spekulace,“ vzkázali vyšetřovatelé prostřednictvím mluvčího Pavla Truxy. Rodina ale pochybnosti nepřipouští. „Pohřeb bude v Novosedlicích u Teplic v pátek od 14 hodin,“ konstatovala švagrová Jitka.

Hledání vraha ovšem blízcí oběti plně nechávají v rukou policistů. Respektují doporučení vyšetřovatelů, kteří je důrazně varovali, aby se do ničeho nepouštěli na vlastní pěst. Ten, kdo takto brutálně vraždil, může být schopen čehokoli…

Redakce Deníku ctí přání rodiny mrtvého a její smutek nad ztrátou a proto není možné k tomuto článku vést diskusi.