Jaké byly reakce muslimů po pátečních útocích ve francouzském hlavním městě?

Především jsou z toho, stejně jako celý svět, v šoku. A to i proto, že někdo může spáchat takový zločin rádoby ve jménu islámu.

Připojili jste se nebo se ještě připojíte k nějakým pietním akcím?
To je složitější. Prakticky už od soboty se na mě obracejí muslimové z celé republiky s žádostmi o radu. Mnozí by rádi vyjádřili soustrast a třeba i někde zapálili svíčku. Bojí se však reakcí dalších přítomných, občanů České republiky. Radím jim, aby se toho nebáli, ale pro jejich vlastní bezpečí šli uctít památku například v doprovodu českých či moravských přátel nebo třeba představitelů města.

Právě teroristické útoky vyvolaly mezi některými Čechy a Moravany vlnu nenávisti vůči muslimům. Máte nějaké zprávy, že se to výrazněji projevuje?
Mám s tím dokonce svou osobní zkušenost. Na čerpací stanici mě oslovil nějaký muž. Řekl: „Tak co, jak probíhá zabíjení nevěřících?" Klidně jsem mu odpověděl, ať se na to zeptá těch, kteří to spáchali. Dalším příkladem je moje manželka. V sobotu vzala naše děti ven. Domů se však vrátila hodně brzy. Kvůli nevraživým pohledům, které na ni lidé vrhali. Přibližně posledních osm měsíců pak pozoruji, že se ta nevraživost neustále stupňuje.

Čím si to vysvětlujete?
Především za tím vidím silnou propagandu některých politiků. Ale situaci nepomáhají uklidnit ani média nebo lidé na sociálních sítích. Byl bych skutečně rád a chtěl bych, aby to každý slyšel právě od nás, že všechny tyto teroristické činy jsou politického rázu, v žádném případě náboženského.

Jak to myslíte?
Jediné, co mají muslimové společného s těmi útočníky, je deklarované náboženství. Jejich činy však vycházejí ze msty a frustrace, nikoliv z naší víry. Běžní muslimové jejich myšlenky rozhodně nesdílejí. A události v Paříži mají podle mého názoru jasné sociálně-politické pozadí. Jsem přesvědčený, že za nimi stojí zejména i snaha některých lidí mstít za se ambice západních velmocí ve světě. Viz francouzské angažmá například v Mali, nebo třeba za koloniální minulost.