Přitěžující okolností navíc je, že nůž mířil proti těhotné ženě.

„Muž je v policejní cele. Ve čtvrtek se rozhodne, zda ho budeme stíhat vazebně," řekla krajská policejní mluvčí Jitka Vavřinová. Dodala, že za pokus zvláště závažného zločinu vraždy mu hrozí 15 až 20 let nebo trest výjimečný.

Neštěstí se stalo asi dvě hodiny po poledni. Osmadvacetiletá žena v sedmém měsíci těhotenství utrpěla těžká zranění poté, co jí J. K. bodl nožem do zad. Utekla i se svým dalším dítětem k sousedce, která zavolala záchranku. Vrtulník ji přepravil na traumacentrum do Hradce Králové, pachatele policie zadržela přímo na sítě činu. Žena je ve stabilizovaném stavu a nenarozené dítě naštěstí také mimo ohrožení života. Žena však zatím nebyla schopná výslechu.

Podle místních J. K. hodně pil, hádky byly v mladé rodině na denním pořádku. Úterní útok v lidech jen oživil vzpomínky na ještě hrůznější čin, který J. K. spáchal před třinácti lety.

„Teď pobodal svou druhou ženu, už před lety zabil svoje děcko. Je to grázl snad od narození," říkají Sloupničtí. Podobné útržky hovorů lze mezi lidmi slyšet na ulici i v místní hospodě.

„Žádný slušný člověk to není. Už jednou byl ženatý, svoje první dítě zabil. Je to tak dva roky, co se vrátil z vězení. I tuhle partnerku asi bil, utíkala před ním. Když si stěžovala majiteli obchodu v Dolní Sloupnici, stal se jeho terčem i on. I na sousedy udá, co může. Hodně pije a možná bere i drogy. Jinak si to nedovedu vysvětlit, než že byl pod vlivem," řekl Deníku starousedlík ze Sloupnice.

Podle dalších dokonce J. K. před lety tak vyhrožoval majiteli stavební firmy, ze které byl propuštěn, že ten dostal policejní ochranku. „Řeknu o něm jediné: je psychicky velmi labilní," uvedl starosta Sloupnice Josef Škeřík.

Davídek se nedožil ani čtyř měsíců

Malý Davídek, první dítě J. K., pachatele úterního útoku ve Sloupnici, se nedožil ani čtyř měsíců života. Narodil se 23. června 2000, rukou vlastního otce zemřel 18. října téhož roku.

„Maličký nějak brečel, tak ten chlap s ním praštil o zem. Zemřel tuším poté v nemocnici," řekl jeden ze starousedlíků ze Sloupnice. „Už jednou byl ženatý, své první dítě zabil. Je to tak dva roky, co se vrátil z vězení," přidal se další.

Otec za smrt svého dítěte vyfasoval sedm let vězení. Odkroutil si podle místních ale sotva půlku, zhruba po polovině trestu měl být propuštěn. Policie je na informace ohledně mužovy minulosti skoupá. „Můžeme jen potvrdit, že muž byl již jednou odsouzen za násilný trestný čin," uvedla policejní mluvčí Jitka Vavřinová.

Tehdejší manželka od J. K. odešla, prarodiče mrtvého vnoučka žijí ve Sloupnici dodnes. Násilník si poté našel novou družku, aby ve stejném domě, kde zabíjel před 13 lety, chtěl vraždit znovu. Dítěti v lůně této ženy se naštěstí nic nestalo.

Ročně je v Česku zavražděno kolem 20 dětí.