Na tísňovou linku 112 zavolala v neděli po poledni žena s tím, že se její přítel v Norsku ocitl v nouzi. Podle telefonátu došlo k pádu jeho kamaráda z lodě do moře. Zřejmě se chvíli topil a potřebuje pomoc.

Aeroflot
Let Moskva – Bangkog: při turbulencích se zranilo 27 lidí. Nebyli připoutaní

„Na norské tísňové lince údajně neuměl s lidmi z lodi nikdo komunikovat v angličtině ani němčině. Operátoři linky 112 se spojili s mužem v Norsku, zjistili místo události u města Rörvik a především zjistili stav muže, který potřeboval pomoc. S pomocí dalších rybářů se jej podařilo dostat z moře zpět do lodě, přesto se zdálo, že se jeho zdravotní stav zhoršuje, pravděpodobně z podchlazení. K hovoru tak byla přidána i karlovarská záchranná služba, kdy operátorka linky 155 na dálku muži poradila další postup ohledně ošetření. Mezitím operační důstojník z operačního střediska hasičů v Karlových Varech zavolal na nouzovou linku Velvyslanectví České republiky v Oslo, předal veškeré dostupné informace a požádal o spolupráci. Pracovníci velvyslanectví se pak již spojili přímo s mužem v Norsku a poskytli mu veškerou potřebou pomoc,“ vylíčil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Nejedná se přitom o první případ, kdy operátoři české tísňové linky pomáhali českým turistům nebo českým pracovníkům v zahraničí. Před nedávnem se v ohrožení ocitla na moři další posádka ze Sokolovska. I tady byla záchrana úspěšná.

Závody mládeže v sokolovském bazénu.
Vodní záchranná služba pořádá MČR mládeže