VYBERTE SI REGION

Mykolog: Houby porostou ještě čtrnáct dní

Slovácko - Suchohřiby, václavky, ale také hřiby hnědé či smrkové. Nejenom těchto druhů nosí nyní houbaři na Slovácku plné košíky. A růst budou ještě čtrnáct dní, vzkazují mykologové.

24.10.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Doslova úrodu hub sklízí v buchlovských kopcích, ale také v tradiční „baště“ suchohřibů – v bzeneckých lesích. „Kdybych měl lidem doporučit, nasměroval bych je spíše do jehličnatého lesa. Třeba na suchohřiby stačí, když člověk pojede z Vacenovic do Vracova,“ prohlásil mykolog Vladimír Novotný z Nivnice.

V lesích je tolik houbařů, že parkoviště u oblíbených lokalit jsou naprosto plná. „V sobotu i v neděli jsem byl na Bunči a nebylo tam, kde zastavit. Byl jsem tam i ve středu a aut tam stálo požehnaně, a to nejen na parkovišti, ale i podél cesty,“ uvedl Martin Král z Uherského Hradiště, který chodí houbařit i na Bzenecko. „Jsou tam rovinky a pohodlnější les. Ale zase sbíráte jen malé suchohříbky, protože ten nápor lidí les úplně vysaje,“ dodal Král s tím, že se z každé výpravy do lesa vrátil s plným košem suchohřibů, václavek a v Chřibech našel dokonce desítku odrostlejších praváků. Na houbaře se letos kvůli nepřízni počasí usmálo štěstí až na podzim. Sezonu proto odborníci považují za jednu z nejslabších za poslední roky. „Jarní houby vyskočily tak na týden, deset dnů. Pak ale přestaly růst, protože zapršelo a přišly vysoké teploty a všechno uschlo,“ prohlásil nivnický mykolog s tím, že i v současné době by houby potřebovaly, aby přišel déšť.

Pokud však nepřijdou mrazíky nebo silnější vítr, shodují se mykologové na tom, že houby ještě čtrnáct dní porostou. „Všiml jsem si v lese různých plísní, ty dávají velkou šanci, že se vytváří podhoubí a že by to mohlo vydržet až do zámrzů,“ popisuje slovácký mykolog Václav Koplík. „Když přijdou mrazíky, lesy jsou ještě trochu obrněné, obzvlášť ty listnaté. Mrazy se vyřádí na vrchním patře a pod stromy by se mohla ještě udržet dostatečná teplota,“ doplnil.

Houbaři si mohou na své přijít i v zimě. „Vloni jsem přinesl suchohřiby ještě 24. prosince,“ poznamenal Vladimír Novotný z Nivnice.

Pokud ale houby v lese zmrznou, hrozí nebezpečí. „Jestliže dojdou silnější mrazy, tak by si měli houbaři dávat pozor. Houby by mohly být napadlé druhotnou hnilobou. Pozná se tak, že klobouček hub má jinou barvu, je spíše nahnědlý. Z takových hub by se lidem mohlo udělat opravdu špatně,“ dodal mykolog.

Autor: Martin Nevyjel

24.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Spisovatel Jiří Stránský: Škoda každého dobrého slova, které se neřeklo

Praha /ROZHOVOR/ - Autorem oblíbených dětských knih O dešťovém kameni, Povídačky pro moje slunce nebo Perlorodky je spisovatel a scénárista Jiří Stránský (85). Čtenáři a diváci jej přitom znají více jako autora filmů Zdivočelé země, Bumerangu či Štěstí, zachycujících atmosféru komunistického režimu a života politických vězňů v kriminálech a lágrech. „Slíbil jsem ve vězení básníkovi Honzovi Zahradníčkovi, že podám svědectví o lidech, kteří s námi seděli," říká Jiří Stránský, který připravuje další tři scénáře, povídkové knížky a prozrazuje, že brzo vyjde kniha Doktor vězeňských věd, kterou napsali s novinářkou Renatou Kalenskou.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies