Pražští policisté i strážníci v pátek upozornili, že na Václavském náměstí, kam se obyvatelé metropole i návštěvníci přicházejí bavit, platí od silvestrovského poledne zákaz zastavení – a od 16. hodiny pak i zákaz vjezdu platný až do novoroční 10. hodiny. Je třeba sledovat dopravní značení a nejezdit po paměti – v centru metropole se se totiž dočasně mění dopravní pravidla, zejména pokud jde o vymezení jednosměrek; všechny příjezdové komunikace k Václavskému náměstí budou uzavřeny. Policisté radí, aby účastníci oslav nechali auta na parkovištích a do centra města se vydali veřejnou dopravou, jejíž vytížené spoje dopravní podnik posílí. I na jinak dopravně utichlém Václaváku by měl zůstat zachován provoz tramvají mezi ulicemi Vodičkova a Jindřišská. Naopak nelze spoléhat na oblíbené lokality parkování v oblasti kolem budov Muzea hlavního města Prahy a Státní opery Praha.

Na silvestrovské oslavy se chystají také záchranáři. Nejen posílenými službami, ale i stanovišti první pomoci přímo v centru. V centru metropole i v centru dění. Na Václavském náměstí nebude chybět záchranářský kamion Golem – a postaráno o první pomoc je také na Staroměstském náměstí, kde vyroste zdravotnický stan. Bude potřeba; od půl šesté večer až do všeobecné půlnoční radosti zde poběží koncertní a taneční program organizovaný v rámci vánočních trhů.

Ve službě u pražské záchranky přivítá příchod nového roku 120 zaměstnanců. Zkušenost ukazuje, že se nudit nebudou – silvestrovsko-novoroční noc tradičně přináší více zásahů než v jiných dnech celých 24 hodin. Loni dispečerky během dvanáctihodinové noční směny převzaly 536 tísňových volání a výjezdové skupiny řešily 299 událostí. Zásahům tradičně dominují zdravotní potíže nebo úrazy spojené s konzumací alkoholu: nevolnosti, kolapsy, zranění při pádech, řezná poranění od střepů; rok co rok je také kolem desítky úrazů způsobeno nesprávnou manipulací s pyrotechnikou.

Novoroční ohňostroj, odpalovaný od 18 hodin, přinese zásadní dopravní omezení kolem Vltavy: uzavírku levobřežní komunikace od Klárova po Letenský tunel a pravobřežní komunikace v oblasti mezi Čechovým mostem a Štefánikovým mostem. Na Štefánikově mostu a Mostu Legií, bude plůtky vymezen prostor pro chodce od úrovně tramvajového tělesa; možná je i úplná uzavírka Štefánikova mostu pro dopravu. „Vzhledem k očekávaným komplikacím v dopravě policie doporučuje řidičům využít v tuto dobu k jízdě magistrálu, případně objízdnou trasu Klárov – Valdštejnská – Malá Strana – Smíchov," radí Andrea Zoulová z ředitelství pražské policie. A jedním dechem připomíná: řidiči musí počítat s delším časovým zdržením. „Rozhodně se vyplatí sledovat aktuální dopravní informace, řídit se platným dopravním značením a respektovat pokyny policie," konstatovala Zoulová. I pro diváky, které zláká novoroční ohnivá podívaná, policisté radí: k dopravě využijte zejména prostředky městské hromadné dopravy, jejichž kapacita bude posílena a provoz bude výrazně preferován!

Do bezpečnostních opatření spojených s oslavami příchodu nového roku se v Praze zapojí více než 200 policistů z pořádkové, dopravní i kriminální služby, v pohotovosti budou i policisté poříčního oddílu policie a pyrotechnici. Dohlížet na bezpečnost dopravy a dodržování veřejného pořádku v ulicích (včetně kontrol prodeje a používání zakázané pyrotechniky, určené pouze do rukou expertů) bude společně s nimi v centru metropole také 137 strážníků. To ale jen skutečně v nejrušnější oblasti středu města; na Staroměstském a Václavském náměstí, jejich nejbližším okolí a na Karlově mostě. Vedoucí kanceláře ředitele Městské policie Praha Irena Seifertová ale ujišťuje, že posílené hlídky nezapomenou dohlížet ani na dění v jiných částech metropole včetně okrajových částí hlavního města. „Kromě strážníků zařazených do hlídkových služeb se na těchto bezpečnostních opatření budou podílet také okrskáři, psovodi se psy, strážníci Hlídkového útvaru a speciální skupiny Taxi. V pohotovosti budou také dvě speciálně upravená vozidla městské policie pro svoz opilých osob," vyjmenovala Seifertová. Rovněž u strážníků bude v pohotovosti poříční útvar.

Městská policie ale nechce zapomenout ani na domácí mazlíčky, pro které bývají velmi stresující zvláště pyrotechnické efekty. To dobře vědí v útulku pro opuštěná zvířata v Troji, který je kapacitně připraven na zvýšený příjem psů – a připravena k okamžitému výjezdu jsou i dvě vozidla určená pro odchyt zvířat.