Stavební práce trvaly zhruba pět let a nyní přichází na řadu tvorba expozice, která potrvá rok. „Pokud nevznikne žádný problém, bude vše hotovo v srpnu příštího roku," uvedla Pánková.

Uvedla, že 20 milionů stál výkup areálu od soukromé majitelky, 78 milionů připadá na rekonstrukci a výstavbu objektů a na vytvoření expozice. „Ze sedmi vězeňských objektů se zachoval pouze jeden, který jsme zrekonstruovali stejně jako objekt dozorců, který se dochoval částečně. K tomu jsme ještě postavili novou budovu infocentra," řekla Pánková.

Ve všech třech objektech bude expozice, která má přiblížit historii místa. Nejprve tam byl sběrný tábor pro moravské Romy, které z Hodonína transportovali do koncentračního tábora Osvětim, poté tam byli vyhnaní Němci, jejichž část také zahynula, a za komunistického režimu i političtí vězni. „Snažili jsme se dát i terén do původní podoby. Ohradili jsme pietní místo a dali tyč za každého mrtvého, který tam zemřel. Tyčí je 288 za 207 Romů a další byli odsunutí Němci," doplnila Pánková.

Podle ní jsou zemřelí Romové pochovaní v nedalekém lesíku. „Je to takový hřbitůvek, kterému se říká Žalkov. Jsou tam kříže a mají to ohraničené plotem. Místo bylo prohlášeno za kulturní památku," řekla Pánková.

V expozici budou česko-anglické texty, fotografie, předměty, ale i krátké filmy s pamětníky, které přiblíží život vězňů, ale i dozorců. „Bude tam například seznam mrtvých, časová osa, která ukáže, co se odehrávalo v Čechách, v Evropě a v táboře, ale také tam budou telefonní budky, které umožní vyslechnout nahrávku některého z pamětníků," dodala Pánková. Expozice poslouží školám i veřejnosti.

Podle Pánkové je důležité památníky tvořit. "Je důležité v dnešní době, kdy se zabíjejí a zavírají lidé, zabránit tomu, aby se něco takového, co bylo dříve, opakovalo.