Dva muži si ze šarvátky odnesli lehká zranění a skončili v péči zdravotníků, sdělila českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Policie zatím nikoho neobvinila.

Incident se odehrál na prostranství před panelovým domem. Na místo přijelo několik hlídek a psovod se služebním psem. „Policisté konflikt ukončili a zajistili u některých účastníků potyčky klacky a dřevěné násady, kterými na sebe navzájem útočili,“ popsala Baláková.

O zraněné mladé muže se postarali zdravotníci a několik hlídek pro jistotu zůstalo na místě. Žádné další nepokoje už ale během večera nenastaly. „Případ nyní dokumentujeme pro přečiny výtržnictví a poškození cizí věci,“ uvedla mluvčí. Během rvačky bylo poničeno jedno osobní auto a jeho oprava přijde nejméně na 10.000 korun. Baláková dodala, že bude nutné vyslechnout řadu svědků i těch, kteří se rvačky zúčastnili.

Spor dvou rodin

Starosta Ralska Miroslav Králík nechtěl nedělní šarvátku příliš zveličovat. Jedná se podle něj o spor dvou místních romských rodin. Strážníci v Ploužnici podobné rvačky občas řeší, tentokrát podle něj ale přesáhla obvyklou mez.

„Jsou to lidé, kteří jsou vznětlivější, tak se poperou i kvůli naprosté malichernosti,“ řekl starosta. V několika městech na severu Čech v posledních týdnech roste napětí mezi tamními obyvateli a sestěhovanými nepřizpůsobivými Romy. Králík proto zdůraznil, že pro rvačku v Ploužnici nic podobného neplatí.