Rekordní mrazy byly zaznamenány především na horách. "Nejnižší hodnoty byly změřeny ve známých mrazových kotlinách na Šumavě a v Jizerských horách," sdělili meteorologové. Kromě Jezerní slatě u Kvildy na Prachaticku to byly Jizerka na Jablonecku s minus 27,5 stupně a Rokytská slať na Klatovsku s minus 27,2 stupně.

Čtěte také: Česko svírá silný mráz. Noční teploty klesnou až k minus 20 stupňům

Jezerní slať a Rokytská slať se nacházejí na Šumavě v nadmořské výšce přes 1000 metrů a Jizerka v Jizerských horách ve výšce přes 800 metrů nad mořem. Ani nižším polohám se však mrazivé počasí nevyhnulo. Hned na několika místech ležících pod úrovní 300 metrů nadmořské výšky klesla v noci teplota pod minus 20 stupňů, třeba v Lázních Bělohrad na Jičínsku bylo minus 21,5.

Teplotní rekordy byly v noci překonány na 31 ze 166 meteorologických stanic v Česku, které zaznamenávají teploty déle než 20 let. Například ve Světlé Hoře na Bruntálsku nočních minus 22,7 stupně překonalo o jeden stupeň rekord z roku 1964. V Ústí nad Orlicí, kde stanice měří teploty již od roku 1922, dokonce aktuálních minus 19,8 stupně pokořilo o téměř dva stupně rekord z roku 1940.

Silné mrazy budou podle ČHMÚ přetrvávat i v dalších dnech. V noci na pátek bude minus 12 až minus 17 stupňů, ojediněle i kolem 20 stupňů pod nulou. S brzkým oteplením by lidé neměli podle ústavu počítat, silně mrznout bude minimálně do poloviny příštího týdne.

Čtěte také: Divokým koním nevadí mráz, ale vlhko