Outlý se odborně zabývá českým politickým systémem včetně financování stran a hnutí. Ač vychází z akademického prostředí, má, jak uvedl před senátory, organizační a manažerské schopnosti. "Úřad může přispět k proměně vztahu veřejnosti ke stranictví," řekl Outlý.

Čtěte také: Nižší ceny mobilních dat? Vláda novelu podpořila, zákazníci vyhráno nemají

Svatoň se v části projevu věnoval svému pohledu na nový úřad, když výroční finanční správy stran a hnutí už nebudou jen předkládány a registrovány jako nyní, ale budou se aktivně posuzovat. Úřad podle něho může přispět k naplňování funkce politických stran i ke zvýšení jejich autority.

V tajné volbě dostal Outlý 40 ze 68 odevzdaných hlasů. Svatoně volilo 14 senátorů.

Prezident NKÚ Miloslav Kala už dřív navrhoval do nového úřadu svého tajemníka Michala Pletichu a předsedu sdružení Oživení Martina Kameníka. Senátoři nepodpořili ani jednoho z nich.

Za prohřešky sankce do dvou milionů

Outlý byl senátním kandidátem na předsedu úřadu, Zeman nakonec jmenoval sněmovního nominanta Vojtěcha Weise. Ze čtyř míst členů úřadu jsou zatím obsazena tři, chybí právě nominant NKÚ. Za Sněmovnu se po senátní volbě a po jmenování prezidentem stali členy úřadu ekonom Jiří Navrátil a někdejší poslanec ODS František Sivera. Senát zastupuje právník a politolog Tomáš Hudeček.

Úřad se sídlem v Brně bude mít na starosti kontrolu financování politických stran a hnutí, což dosud náleží sněmovnímu kontrolnímu výboru, i dodržování stanovených horních hranic nákladů volebních kampaní. Za prohřešky bude moci ukládat sankce až do dvou milionů korun.

Hlavní agenda v podobě posuzování stranických výročních finančních zpráv připadne úřadu až v dubnu 2018, do kdy musí politické strany a hnutí předložit zprávy za předchozí rok. Za loňský rok je ještě dodají tak jako v minulých letech kontrolnímu výboru dolní komory. Už pro letošní rok ale bude mít nový úřad v rozpočtu 39,5 milionu korun. Přitom ještě loni na podzim odhadovalo ministerstvo vnitra, že úřad bude potřebovat méně peněz, nejvýše 25 milionů korun.

Nepřehlédněte: Vláda schválila zákon o sociálním bydlení, ANO trvá na výhradách