„Od středy už vozíme i kolapsové stavy. Ve většině případů je za nimi dlouhý pobyt na slunci či nedostatečný pitný režim,“ sdělil mluvčí ZZS Plzeňského kraje Martin Brejcha. Dodal, že teď registrují i vyšší počet dopravních nehod.

Ilustrační foto
Tropické počasí vydrží i příští týden, teploty atakují 35 stupňů

Kolapsy, a to i s podílem konzumace alkoholu, zaznamenali už také v interní ambulanci rokycanské nemocnice. Jinak lidé chodí zejména s dýchacími obtížemi a potřebou kompenzování krevních tlaků.

„Kvůli zhoršenému dýchání a bolesti na prsou jsme teď ošetřovali třeba i řidiče kamionu a prokázali u něj zápal plic,“ uvedl k jednomu z případů doktor Pavel Čapek. Hmyz zřejmě vůči nám tolik agresivní není. Napadení vosami a dalšími bodaly se sice objevují, ale zatím v nižší míře a s méně dramatickým průběhem.

Ilustrační foto.
Nedostatek tekutin může způsobit malátnost i selhání oběhu

Své o zvýšení návštěvnosti pacientů s rozkolísaným krevním tlakem, únavou a dušností ví též rokycanská kardioložka Věra Bartůňková.

„Pokud není nutné z důvodu srdečního či ledvinového selhávání hlídat přísun tekutin, je v současnosti nezbytné ve zvýšené míře pít. Jinak, zejména vzhledem k silnému pocení, hrozí dehydratace. Zapotřebí je však vyhnout se kávě či alkoholu,“ upozornila lékařka. Těm, co se k ní kvůli potížím obracejí o pomoc, navíc radí vycházet jen v době chládku a sportování v horku si vůbec odpustit.

Brněnský kardiolog Jiří Vítovec.
Lidé by se měli infarktu bát víc než rakoviny, říká kardiolog Vítovec