Pracovníky hejtmanství Královéhradeckého kraje a krajského Zdravotnického holdingu policejní zásah zaskočil. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu se v obou institucích zaměřili na e-mailovou korespondenci a další dokumenty.

Zapečetěné kanceláře a zabavené počítače

Na krajském úřadu je zajímaly počítače hejtmana Lubomíra France, radního pro ekonomiku Josefa Táborského, radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové a radního pro majetek a investice Josefa Dvořáka (všichni ČSSD) a vedoucích odborů zdravotnictví a investic. Co hledají a jaký případ vyšetřují, však dlouho nebylo známo.

„Hemží se to tady policisty, procházejí kanceláře a zabavují počítače. Zatím nevíme, koho se to týká, a v čem by mohl být problém," řekl Deníku zaměstnanec krajského úřadu. Podle jiného zaměstnance měli hejtman a všichni radní zapečetěné kanceláře.

Teprve odpoledne se potvrdily spekulace, že jde o zakázku na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod.

Razie se uskutečnila den před otevřením obálek s nabídkami firem, které mají zájem modernizaci nemocnice provést.

Žádné obvinění zatím nepadlo

Policie podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) případ vyšetřuje jako pokus o zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Prohlídka proběhla na odboru investic a zdravotnictví krajského úřadu.

Hejtman dodal, že mu není známo, že by byl kdokoliv obviněn, a ani není jasné, kdo je vlastně z trestného činu podezřelý.

Otevírání odloženo

„Poskytli jsme veškeré dokumenty, které si policie vyžádala, i veškerou součinnost," sdělil Lubomír Franc. Kvůli policejnímu vyšetřování však bylo otevření obálek odloženo na 14. října.

„Na krajském úřadě probíhají úkony podle trestního řádu, zatím nebyl nikdo zadržen, ani nikdo obviněn," řekl Deníku krajský státní zástupce Pavel Hochmann. Dodal, že kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu shromažďují materiály, které potřebují k vyšetřování. Ohledně toho, kdy budou k dispozici další informace o případu, uvedl, že policisté nejdřív musejí vyhodnotit nashromážděné materiály. „Bude to tak v řádu měsíců," řekl krajský státní zástupce.

Mezi radními, na něž se policie při čtvrtečním zásahu zaměřila, je i radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD).

„Prapodivná" akce

„Dosud mi nikdo nic neodebral, ale je známo, že se policisté pohybují v oblasti zakázek," řekl odpoledne radní Deníku. Dotčení radní a úředníci dlouho nevěděli, čeho se policejní zásah týká. Zda skutečně souvisí s výběrovým řízením na modernizaci náchodské nemocnice, se mohli jen dohadovat.

„Od rána tady sedíme a čekáme na vysvětlení," posteskl si radní. Vedení kraje však nechtělo nechat nic náhodě a začalo řešit problém, jak by zásah mohl ovlivnit páteční otevírání obálek. „Měli jsme krátkou schůzku u hejtmana (Lubomíra France) a dali jsme tu věc zkoumat," sdělil Josef Dvořák.

Čtvrteční policejní akci označil za „prapodivnou". „Cítím, jako by to bylo politicky připraveno," řekl a dodal, že vzhledem k načasování těsně před otevíráním obálek a krátce před volbami lze jen těžko věřit, že by šlo o náhodu.

Sám je z toho prý rozladěn, protože přípravě výběrového řízení na náchodskou nemocnici věnoval on i další radní hodně práce. „Od jara jsme s tím měli nervy, a teď jsme byli šťastní, že jsme věc konečně dovedli až k otvírání obálek," uzavřel radní.

Ovlivní akce volby?

Může policejní zásah v budově krajského úřadu ovlivnit výsledek nadcházejících krajských voleb? „Berte to jen jako můj osobní názor - myslím, že může," řekl Deníku první náměstek hejtmana Otakar Ruml (KSČM).

Lídr ČSSD do krajských voleb Jiří Štěpán byl v názoru opatrnější. „Je pravda, že právě nyní jsme v poměrně turbulentní době - den před otevřením obálek a dva týdny před volbami - a ten zásah není příjemný pro nikoho," podotkl. Podle něj však nakonec rozhodne program ČSSD, její cíle a kandidátka.

Nekonečný příběh nemocnice Náchod
Přestavba náchodské nemocnice byla prioritou nynějšího vedení kraje. Původně měla být hotova do poloviny roku 2015. Kraj však v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a přišel o evropskou dotaci. Druhý tendr zrušil letos v únoru kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci. Nyní, kdy se záležitost měla konečně posunout, zasáhla policie.