Na ministerstvu financí zasahovala také policie, mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová ale nechtěla situaci komentovat. „K ohrožení života ani zdraví žádného ze zaměstnanců ministerstva nedošlo. Zásilka obsahovala bílý krystalický prášek a nelze vyloučit, že se jednalo o jedovatou látku. Nelze také vyloučit, že se jedná o podobný útok jako na ministra vnitra," sdělil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Na zásilku, která dorazila na Pražský hrad, upozornil server Novinky.cz. Podle informací redakce dopis přišel na adresu správy Hradu, nikoliv do kanceláře prezidenta. „Prezidentovi ani kanceláři prezidenta dnes ani v minulých dnech žádný takový dopis nepřišel," sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany podle mluvčího Radka Pokorníka zatím neví, jaké povahy dnešní zásilky jsou. „O obsahu zásilek se nyní nedá nic říci, vše by byly jen spekulace," uvedl.

Jed v zásilce pro ministra Chovance

Podezřelá obálka přišla v úterý také na ministerstvo vnitra. Laboratorní testy prokázaly, že obsahovala jedovatou látku na bázi kyanidu v životu nebezpečném množství. Zásilka byla odeslána ze severu Evropy, jejím adresátem byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Odhalení zásilky a další nakládání s ní podle Chovance znamená, že dobře zafungovaly mechanismy, které se týkají podobných případů. Ministerstvo financí podle Ležatky přijalo další bezpečnostní opatření. Opatření kvůli podezřelým zásilkám, které kolují po různých státních institucích, přijalo také ministerstvo obrany.

Zásilky s bílým práškem obdržely některé úřady včetně Hradu už v září. Podle středečního vyjádření Chovance není pravděpodobné, že by šlo o stejného pachatele jako tehdy. „Látka je naprosto jiná, v obálce nebyl průvodní dopis," řekl Chovanec.

Zásilky s podezřelým obsahem se začaly celosvětově šířit po teroristických útocích na USA v roce 2001 a vlna se nevyhnula ani České republice. Za rok 2001 lidé oznámili hasičům 5000 dopisů a balíčků, které vzbuzovaly podezření. Zásilky se objevovaly v menším počtu i v dalších letech, podle dostupných informací ale žádná z nich neobsahovala nebezpečnou látku.