Odcházející ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ve své funkci přežil mnohé a skoro to vypadalo, že svůj mandát ve vládě dokáže naplnit. Ještě před jmenováním si na svou stranu „naklonil" živnostníky, které přirovnal k parazitům. Často si nerozuměl s šéfem financí Andrejem Babišem, vaz mu ale zlomila až kritika kolem přístupu k trhu mobilních operátorů.

Přečtěte si: Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

Navzdory tomu, že pravděpodobný Mládkův nástupce, státní tajemník pro evropské záležitosti, Tomáš Prouza, už musel čelit ataku hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, zůstává právě on podle bookmakerů Fortuny hlavní kandidát na uvolněné vládní křeslo (1,6:1). Dalšími možnými aspiranty jsou současný náměstek Jiří Havlíček (3:1) nebo poslanec a exministr Milan Urban (4:1).

„Mládkův konec se nakonec ukázal jako výhodná varianta pro všechny, kromě jeho samotného. Premiér Sobotka ho chce nahradit Tomášem Prouzou, je ale otázkou, jak si vykládat první reakce hradu. Pro prezidenta Zemana je to zajímavá příležitost, jak vstoupit do centra dění a zapůsobit na atmosféru ve vládě i v samotné ČSSD," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Čtěte také: Odvolaný Mládek: Sobotka se rozhodl podle svých PR poradců