V minulosti byl masopust slavnostním obdobím mezi Vánocemi a postní dobou. Jeho počátek je stanoven po svátku Tří králů, konec závisí na datu Velikonoc a spadá do období od poloviny února do počátku března. S masopustem se pojí typický jídelníček, jemuž dominují mastná a tučná jídla. Lidé si při něm měli najíst tolik, aby vydrželi celý rok. Tradiční masopustní jídlo jsou koblihy z vláčného kynutého těsta. Písemné zmínky o masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě starší.

Zážitky živých lidových tradic slibuje například návštěva Festivalu masopustních tradic Fašank v obci Stráň na Slovácku. V sobotu projdou obcí folklorní soubory při fašankové obchůzce, což je jeden z vrcholů festivalu, který se ve vesnici letos koná po třicáté. Akce vyvrcholí v úterý dalšími obchůzkami fašančárů předvádějících unikátní šavlový tanec Pod šable, a večerní zábavou s pochováváním basy.

Čtěte také: OBRAZEM: Když vesnicí projíždí cirkus

Stará lidová tradice se zachovává také v obci Vortová a několika dalších obcích v okolí Hlinska, v regionu se tomuto zvyku říká vostatky. Masopustní průvody masek z Hlinecka jsou od roku 2010 zapsány na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Masopustními oslavami ožije o víkendu i Praha. Budou například na Žižkově, na Letné, v Karlíně, na Malé Straně, na Jižním Městě nebo na Pankráci. Na Střížkově v parku Václavka připravili na dnešek rekonstrukci pravěkého masopustu. V pražské zoo si dnes děti mohou vyrobit masku, připravena je i žonglérská dílna a průvod masek. V neděli se k oslavám v metropoli připojí divadlo na Dobešce, které organizuje výrobu masek a průvod po okolí. Na samý konec masopustu, úterý 28. února, nechali průvody Žižkovští a Břevnovští. Od křižovatky Břevnovské a Pod Královkou vyrazí v 16:00, ve stejný čas vyjde také z náměstí Jiřího z Poděbrad.

V Brně se konají takzvané Líšeňské ostatky, které dnes ve 14:00 zahájí průvod stárků, krojované chasy a masopustních maškar. Oslavy jsou plánované například i v Plzni, Ústí nad Labem či Chebu. Na Liberecku mohou lidé zavítat například na oslavy do Ostašova, Hrádku nad Nisou nebo na Zákupský masopust, kde bude tradiční jarmark nebo soutěže v pojídání plněných knedlíků a hodu polenem a kládou.

Nepřehlédněte: Masopusty bývají plné fantazie, už startují