Ode dneška bude možné prodávat a konzumovat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu bude doklad původu třeba. Opatření vejde v platnost prohlášením ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

Domácí produkce

Šéf svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka uvedl, že na některých lahvích tvrdého alkoholu ale není uvedeno datum výroby, takže u části lihovin uložených ve skladech bude obtížné rozlišit ty vyrobené před rokem 2012. Problém se podle něj týká pouze domácí produkce. Někteří velcí výrobci lihovin jako Jan Becher ale mají datum výroby obsaženo ve výrobní šarži.

„Přibližně jedna třetina lihovin, které jsou nyní ve skladech obchodníků, byla vyrobena před koncem roku 2011," uvedl Pavlík. Cena lihovin by se po opětovném vstupu na trh neměla změnit. „Metanolová kauza nemá na cenu lihovin vliv. To, co ovlivňuje cenu v současné době nejvíc, je spotřební daň, ta se nemění," uvedl Pavlík. Likérky podle něj zatím nevyčíslily své celkové ztráty v důsledku prohibice. První odhady budou mít za 14 dní.

Doklad původu? Do 60 dnů

Otevřené lahve s tvrdým alkoholem budou muset být zlikvidovány. Výjimkou mohou být drahé lihoviny, které majitelé nechají otestovat v laboratořích. Pro lahve tvrdého alkoholu ve skladech budou muset distributoři získat doklad původu alkoholu do 60 dnů, jinak bude zlikvidován. Za prokazatelně zlikvidovaný alkohol bude stát vracet už vybranou spotřební daň. Lahve ze skladů se nebudou muset překolkovávat.

Podle dnešních Hospodářských novin Heger navrhuje zvýšit spotřební daň na alkohol o dvacet procent. Alkohol je totiž prý v Česku příliš levný. Lihovarníci však jeho záměr označují za hloupost. Podle nich by opatření ještě více podpořilo černý trh a lidé by také alkohol dováželi víc z ciziny. I ministerstvo financí se k nápadu zatím staví skepticky.

„Ideově je tento názor správný, efektu by ale mohlo být dosaženo jen tehdy, pokud by tak postupovala nejenom Česká republika, ale celý středoevropský region. V opačném případě by přeshraniční prodej veškeré efekty nejenom negoval, ale opatření by ve svém důsledku bylo kontraproduktivní. Dovolím si panu ministru zdravotnictví navrhnout, ať na toto téma zahájí debatu v Evropské unii," reagoval ministr financí Miroslav Kalousek.