Příjezd radikálů: beze střetů

Do Husince přijelo třináct radikálů. Aniž by se to ze strany Romů setkalo s významnějším zájmem, ukázali novinářům cedule s hesly „chce to deratizaci“. Poté se stáhli. Odešli na procházku obcí – a následně z Husince odjeli. Nevyloučili však, že se ještě k romskému tábořišti vrátí. Podle vlastních slov ale nepřijeli vyvolávat konflikty – jen se chtěli přesvědčit, jaká je na místě situace. „Pokud zjistíme porušení zákonů, upozorníme policii,“ vysvětloval místopředseda strany Petr Kotáb. Na místě jeho lidé debatovali zejména s velitelem policistů, kteří jsou na místě již od příjezdu Romů.

Na příznivce krajní pravice, kteří jsou protiromskými vystoupeními proslulí, čekalo v Husinci asi šedesát policistů. Do akce vyrazil antikonfliktní tým, v záloze ale byli připraveni také psovodi – a dokonce těžkooděnci z pořádkové jednotky. Neměli ovšem důvod nastoupit do akce. Policisté pouze zkontrolovali totožnost příchozích (stejně jako lustrují posádky všech aut přijíždějících k tábořišti). Jednoho z členů skupiny pravicových radikálů zadrželi a předvedli na služebnu v Odoleně Vodě, neboť se ukázalo, že jde o osobu v celostátním pátrání.

Nouzové útočiště

Do Husince se z Dolních Počernic přesunulo asi pět desítek členů původně početnější skupiny Romů, kteří do Prahy přijeli podpořit 17letého syna a očekávaného následníka jednoho z takzvaných králů romských komunit na území Rumunska, jenž ve vinohradské nemocnici bojuje o život. Záchranáři ho tam transportovali poté, co se topil při koupání u Staré Boleslavi, kde se skupina Romů zastavila cestou do Německa na olašský kongres. Romy, pro něž se v hlavním městě obtížně hledalo tábořiště, pozval do Husince vlastník tamějšího zanedbaného pozemku Jaroslav Tříska. Romové se nejprve utábořili na posekaných pozemcích v sousedství, pak ale po domluvě místní starostky zaplatili zahradnické firmě, která pro ně vymýtila a upravila část nabídnutého území. Tam také v pátek vpodvečer přemístili své stany a auta.

Hlavní výtka: oprava auta

Jedno z nich, BMW, které se patrně opravuje, je vypodložené molitanem, částečně převrácené na bok a provizorně podepřené. Oprava, při níž hrozí únik oleje, je podle místopředsedy Dělnické strany Kotába na tomto místě nepřijatelná. Mohlo by totiž dojít ke znečištění blízké řeky. Také prý není jasné, zda vůz stojí skutečně na poskytnutém soukromém pozemku – mohl by totiž částečně zasahovat i na pozemek obce. Dění kolem auta již od pátečního večera sledují i policisté – situace prý ale není tak vážná, aby museli zasahovat. „Vítězí lidský přístup,“ konstatovala policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová, podle níž auto nikomu a ničemu nepřekáží. Jako větší problém se jeví nedostatečné zajištění hygienických podmínek, což je zvlášť aktuální vzhledem k horkému počasí. Obec sice Romům nabídla pronájem mobilní toalety, členové skupiny se však shodli na tom, že za podobnou službu platit nemíní. Odvolávají se na nedostatek peněz.