Podle ministerstva školství si může škola používání digitálních pomůcek upravit ve svém školním řádu.

„Už tě nebaví biflování zbytečných informací? Neměl jsi dostatek času pro naučení se na test? Tyto jedinečné hodinky Ti pomohou!", slibují prodejci na webu Hodinkydoskoly.cz. Jas obrazovky lze nastavit tak, že hodinky vypadají už ze vzdálenosti 30 centimetrů jako vypnuté. Učitel, procházející při testu kolem žáka, si tak taháku na displeji těžko může všimnout.

„Negativní reakce od učitelů jsme nezaznamenali," tvrdí Jan Kolb, který hodinky prodává spolu se svým společníkem Danielem Votrubou. Internetový prodej spustili loni v listopadu jako čerstvě plnoletí. Kolik hodinek zatím prodali, ale prozradit nechce. Studenti, kteří chtějí podvádět při písemkách, si na tuto pomůcku musejí připravit 2490 korun. Prodejci navíc upozorňují, že „používání hodinek přes zákaz může vést k zabavení věci, kázeňským nebo jiným postihům" a že v takovém případě neberou odpovědnost za jednání zákazníků s hodinkami.

Je třeba zabránit jejich zneužívání

„O této nepovolené pomůcce víme a upozorníme na ni školy prostřednictvím metodických materiálů, které školám poskytujeme před konáním maturitní zkoušky," uvedl Pohanka. Na seznamu zakázaných pomůcek už jsou třeba mobily nebo tablety.

Pokud by ale ředitel školy spolu se zadavatelem maturitních testů nechtěli ztrácet čas kontrolováním hodinek žáků, mohou studenty vyzvat, aby před zkouškou odložili veškeré hodinky. V takovém případě ale musejí být ve třídě hodiny, aby studenti viděli, kolik času mají na napsání testu.

Co se týká používání hodinek, ale i třeba mobilů ve výuce, je podle ministerstva školství potřeba zabránit jejich zneužívání. „Jde především o to, aby písemné zkoušky byly připraveny tak, aby vyžadovaly od žáka aktivní používání vědomosti, nikoliv prosté opsání informací z taháku. Není problém, aby například při písemné práci z fyziky nebo matematiky měli žáci k dispozici tabulky se vzorci. Pokud je nebudou umět použít, nebudou jim k ničemu," uvedl Patrik Kubas z ministerstva.