Schwarzenberg, Zemanův soupeř v lednové přímé volbě prezidenta, spor o víkendu interpretoval jako zásadní otázku toho, kdo bude mít rozhodující slovo v otázkách zahraniční politiky.

Neshody mezi oběma politiky se rozhořely poté, co dal Zeman najevo, že by ve funkci velvyslankyně v Bratislavě rád viděl Livii Klausovou, manželku svého předchůdce Václava Klause. Schwarzenberg takový návrh rozhodně odmítl. Na místo už navrhl nynějšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Jaromíra Plíška.

Kvůli sporům mezi Černínským palácem a Hradem jsou zablokovány změny diplomatů v několika zemích. Kromě Klausové žádá Zeman dosazení bývalého kosmonauta Vladimíra Remka na místo velvyslance v Moskvě.

Schwarzenberg ale požaduje, aby v čele ambasád stáli zkušení kariérní diplomaté. „Nejde o paní Klausovou, jde o zásadu," prohlásil o víkendu.

"Silný mandát vs. zvykové právo"

Podle Schwarzenberga se nyní přímo zvolený prezident Zeman zřejmě snaží nárokovat si větší pravomoci s tím, že má silnější mandát, protože byl zvolen v přímé volbou. Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře a někdejší diplomat Hynek Kmoníček v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že prezident „zvolený přímou volbou s počtem voličů značně přesahujícím voliče vládních politických stran je v takové váhové kategorii, že by se s ním mělo počítat".

Způsob, jakým se nyní jmenování odehrává, tedy, že návrh ministra zahraničí schválí vláda a prezident dotyčného jmenuje, Kmoníček označil za „zvykové právo".

Spor prezidenta s šéfem diplomacie kritizují koaliční i opoziční politici. Za neprofesionální ho považuje premiér Petr Nečas (ODS). Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka neshody značně poškozují českou diplomacii a obraz země. Kritika zazněla i z úst europoslance a zahraničněpoli­tického experta ODS Jana Zahradila.