„Na zvlněné studené frontě se budou zejména v jihovýchodní polovině území vytvářet místy i velmi silné bouřky, doprovázené kroupami, četnými nárazy větru 72 kilometrů v hodině a přívalovými srážkami s úhrny ojediněle až kolem 60 milimetrů," uvedli meteorologové. Bouřky zasáhnou odpoledne jih Moravy, Vysočinu a většinu Čech s výjimkou severních. Do večera se rozšíří i do ostatních moravských krajů. Počasí by se mělo uklidnit do úterního rána.

„Vlivem intenzivnějších bouřek doprovázených přívalovými srážkami očekáváme vzestupy vodních hladin v průběhu noci a zítřejšího dopoledne, a to hlavně na tocích odvodňujících Českomoravskou vrchovinu a zejména Jeseníky," uvedl ČHMÚ. V oblastech s vydatnými srážkami a bouřkami mohou přechodně výrazně stoupnout vodní hladiny. Podle meteorologů mohou překročit první stupeň povodňové aktivity, zejména pak v povodí Bělé a horní Moravy.

Začátek tohoto týdne sice bude bouřlivý a parný, na Moravě a ve Slezsku může dnes odpoledne vystoupat teplota na 31 až 35 stupňů Celsia, v úterý už by mělo podle předpovědi panovat polojasné počasí jen s občasnými přeháňkami. Zároveň se ochladí, denní maxima nepřekročí 24 stupňů.

Podrobnou předpověď počasí čtěte zde