Po pěti minutách dorazil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se svým stranickým kolegou a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

Krize docházky

Chyběli ale i poslanci. Když chtěl Hamáček nechat hlasovat o odpovědích na interpelace, nebylo přihlášeno dost poslanců. Místopředseda Sněmovny už v úvodu schůze poznamenal při čtení omluv poslanců a ministrů, že spíš by bylo jednodušší říct, kdo je přítomen. Posléze odcitoval větu, kterou podle něj ze své vládní lavice pronesl Kalousek, že „více než jako krize vládnutí to vypadá jako krize docházky."

Když poslanci vyčerpali všechny písemné interpelace a kvůli nízkému počtu přihlášených poslanců nemohli hlasovat o spokojenosti s odpověďmi na tyto interpelace, přerušil Hamáček jednání až do 11:00. Pak by se poslanci měli zabývat zejména body, které se týkají Armády České republiky.

Hašek má dovolenou

Ze schůze se tento týden bez uvedení důvodu omluvil i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle mluvčího Jihomoravského kraje Jiřího Klementa má dovolenou. Podle analýzy sdružení Kohovolit.eu patří Hašek k nejvíce chybějícím poslancům při důležitých hlasováních o zákonech, smlouvách a aktech EU.

Chyběli ale i vládní poslanci. Z osobních důvodů se omluvil například Roman Pekárek (dříve ODS), který musí v těchto dnech nastoupit do vězení. Soud mu vyměřil pětiletý trest za korupci.

Blažek je v zahraničí

Z osobních důvodů se dnes omluvil opakovaně i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Kvůli tomu se také ve středu neprojednával návrh na regulaci anonymních akcií, protože Blažek chtěl být u jeho projednávání. Server iHNed.cz ve středu s odvoláním na mluvčí ministerstva spravedlnosti napsal, že Blažek je v zahraničí.

Také premiér Petr Nečas je tento týden na dovolené v zahraničí.