Při explozi 12. listopadu v Bagrámu zemřeli čtyři Američané, zraněno bylo dalších 16 Američanů a jeden Polák. "Situace v místě se postupně stabilizuje, naši vojáci jsou v pořádku a pokračují v plnění úkolů. Kromě ochrany vnějšího perimetru základny, o který se dělí s Gruzínci, nově zabezpečují i kontrolu osob a vozidel, prohledávání prostor či doprovody místních zaměstnanců a kontraktorů," uvedl Bečvář. Kvůli dodržení minimální koncentrace lidí letos za vojáky nevycestovali umělci.

Z Bagrámu do Kábulu přijel i velitel strážní roty kapitán Petr Vítek, který potvrdil, že po utlumení výjezdů vojáci opět pokračují v kombinovaných hlídkách s Afghánskou národní armádou a vrací se na propouštěcí místa policie.

Nové hrozby

V Afghánistánu by mělo v příštím roce být do 270 českých vojáků, o rok později do 250. "Naše účast je zde opodstatněná a předčasný odchod by jistě nepřispěl ke stabilizaci země," podotkl Bečvář. Objevují se prý nové teroristické hrozby, nepřítel využívá sofistikovanější prostředky, například drony, které monitorují koaliční síly. Nebezpečná jsou i magnetická výbušná zařízení, přímé a nepřímé útoky.

Kábul je místem s vysokou koncentrací lidí a řadou zájmových objektů. "Nepředpokládáme, že s nástupem zimy se počet incidentů sníží, jak je tomu například v horských oblastech. Ačkoliv se mandát mise změnil z bojové na asistenční již v roce 2015, afghánské bezpečnostní síly se bez koaliční podpory stále neobejdou," uvedl dodal Bečvář.

Setkal se také s členy polního chirurgického týmu, který působí v tamním zdravotnickém zařízení ROLE 2. Velitel jednotky Zdeněk Jícha potvrdil, že kromě běžných ošetření zajišťují i hromadný příjem zraněných koaličních vojáků a členů místních speciálních jednotek. Tým lékařů a zdravotní personál působí v kábulské nemocnici v obdobné sestavě jako ten, který v těchto dnech odletí do Iráku, kde bude poskytovat zdravotnickou podporu a péči příslušníkům koaličních i iráckých ozbrojených sil.