Prokopské pouti patřil celý víkend a návštěvníci měli vstup do všech expozic za symbolickou korunu. Podle ředitele Hornického muzea Josefa Velfla této možnosti využilo okolo 3500 lidí.

Dosud neznámý minerál, který v roce 2007 našel geolog na haldě v bývalém příbramském uranovém revíru, dostal název Příbramit. Objev uznala mezinárodní komise ve Stockholmu, která zároveň souhlasila s navrženým názvem.

Minerál našel na odvalu historické uranové šachty číslo 16 geolog z hornického muzea Pavel Škácha. Odborníky na chemii by mohlo zajímat, že vzácná přírodnina obsahuje měď, antimon a selen. Vidět lze pouze pod zvětšovacím sklem.

U exponátu se v neděli v areálu dolu Vojtěch vystřídaly desítky zájemců. Sám nálezce byl průběžně zasypáván dotazy, přidal se i Příbramský deník.

Jak může tak malý kousek vzácnosti zahlédnout lidské oko v haldě kamení?

V podstatě člověk musí mít nakoukáno, v čem se tyhle minerály můžou vyskytovat, v jakém typu materiálu a tím, že jsem tuhle skupinu minerálů hledal několik let, tak už jsem věděl, na kterém druhu mám hledat. Materiál jsem odebral a dál jsem ho podrobil dalšímu zkoumání, chemickým analýzám… a pak z toho vypadlo, že je to nová fáze.

Byl to tedy nějaký větší kus kamene a z toho jste něco seškrabal, když to řeknu hodně laicky?

Byl to asi čtyřcentimetrový kus kamene, který jsem rozbil na menší a z toho jsem separoval ta zrníčka Příbramitu.

Říkáte, že musíte vědět, co hledáte. Proč jste hledal zrovna tohle? Bylo to součástí vašeho konkrétního bádání?

Tahle skupina minerálů se vyskytuje na uranových ložiskách v České republice a v Příbrami zrovna ty selenidy nebyly příliš známé, byla jenom jedna zmínka z těžby… Pak v roce 2004 našli kolegové z Národního muzea v Praze jeden historický vzorek, našli asi osm druhů těchto selenidů. V podstatě o rok později jsem našel velký úlomek žíloviny, kde bylo několik druhů selenidů. Potom jsem je začal nacházet častěji, častěji, až se mi podařil nález tohoto.

Už tady máte nějaký svůj exponát kromě Příbramitu?

Podařilo se akorát zachránit ten velký kus ryzího stříbra, který byl zakoupen v Německu. Tam byl nabízen k zakoupení za poměrně výhodnou cenu.

V Příbrami a okolí hledá „svůj cenný kámen" zřejmě spousta lidí, především mužů. Přichází za vámi hodně lidí s nálezy na poradu?

Občas za mnou lidé přijdou, ale většinou je musím zklamat.

Doporučoval byste hledání na haldách?

V zásadě by lidé určitě měli mít povolení, protože zejména uranové haldy jsou v majetku Diama. Pak už stačí jen kladivo a bystré oko.

Čtěte také: Mezinárodní komise uznala objev nového minerálu na Příbramsku