;„Myslím, že ministr Babiš s tím přišel ve snaze marketingově podpořit otázku zavedení elektronické evidence tržeb. Myslím, že ten důvod je zřetelný a je tu určitá souvislost s tím zákonem o EET," řekl novinářům premiér. Schválení vládního návrhu zákona o elektronické ecidenci tržeb blokuje ve Sněmovně opozice. Konečné hlasování by mělo být 10. února.

Babiš oznámil záměr snížit DPH u sudového piva z 21 procent na deset ve čtvrtek večer. Uvedl, že změnu navrhne svým vládním partnerům na koaliční radě. Sociální demokracie má podle Sobotky jiné priority. „V takovéto situaci přijdeme na koaliční radu s jinou prioritou sociální demokracie, a to je snížení DPH u základních potravin," řekl premiér.

Vzor na Slovensku

Nižší zdanění by se podle něj mělo týkat například syrového masa, mléka, másla nebo chleba. Vzorem je sociální demokracii slovenská vláda, která daň z přidané hodnoty na vybrané potraviny snížila s platností od začátku letošního roku.

Premiér také podotkl, že snížit daň pouze pro pivo postrádá logiku, pokud se zároveň nezlevní i nealkoholické nápoje. Zlevňování alkoholu podle něj není v souladu se společenskými prioritami, které vláda podporuje. „V rámci vládní strategie jsme se dohodli, že bychom v ČR měli spíše omezovat spotřebu alkoholických nápojů. Snížení DPH u piva jde spíše proti tomu," řekl premiér.

Také místopředseda vládních lidovců Jan Bartošek dnes uvedl, že KDU-ČSL Babišův návrh nepodpoří. „Jednoznačně," odpověděl na dotaz, zda zlevnění piva lidovci odmítnou. „Pan ministr financí si musí vybrat. Jestli chce víc rozdávat a k tomu snižovat daně, to mi jde proti sobě," dodal. Proti se postavila také pravicová opozice, podle níž je návrh populistický a nesystémový.