„Samozřejmě si necháváme možnost, kdyby se něco stalo, tak porodnici znovu otevřeme," uvedl hlavní zoolog v Liberci Luboš Melichar.

Dvě tygřata a jejich matku Suryi Báru mohli vidět návštěvníci už o víkendu, kdy přišlo asi 1500 lidí. Podle Melichara to byla taková zatěžkávací zkouška, která dopadla úspěšně. „Koťatům, zdá se, to nevadí vůbec. Kočka byla ze začátku trochu ve stresu, ale zdá se, že se zklidnila také," řekl Melichar. Zoo přesto žádá návštěvníky, aby se v pavilonu šelem chovali tiše a při fotografování nepoužívali blesk.

Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty liberecké zoo. Zvláštní formu tygra indického má zahrada od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl jen dvakrát, v letech 2002 a 2012. Ošetřovatelé už vědí, že se na konci února narodil samec a samička, oba váží přes šest kilogramů. Podle Melichara jim chybí vitamin B, což se navenek projevuje nepřirozeně nakloněnou hlavou do strany. Ošetřovatele to ale zatím příliš neznepokojuje. „Stejný problém byl i u předchozích vrhů," uvedl Melichar. Vitamin B budou tygřatům přidávat do krmiva – masa, o které začínají jevit zájem.

Jména pro tygřata zoo vybere na základě tipů od veřejnosti. Už jich dostala přes 1200, návrhy je možné zasílat do konce dubna. Křtiny mláďat budou 21. května. Kmotry budou Spejbl s Hurvínkem a na křest by měl dorazit i zástupce hokejistů Bílých Tygrů, kteří v neděli poprvé získali titul v extralize. Před čtyřmi lety se jedním z kmotrů mláďat stal tehdejší kapitán týmu Petr Nedvěd.

Bílých tygrů žije na celém světě jen několik desítek. Jde o uměle vyšlechtěnou raritu, která by ve volné přírodě nepřežila. Šelmy pocházejí z Indie a jejich bílé zbarvení je dáno částečným albinismem, kdy jim chybí oranžové barvivo.