Stíhán je na svobodě, informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Na místostarostku a jejího manžela zaútočila skupinka Romů. Domáhali se důchodu nemocné Romky, jíž se rodina dříve zřekla.K útoku je dohnaly domněnky, že místostarostka za péči o nemocnou bere peníze.

Diskuze ke článku byla zrušena pro nevhodné chování diskutujících.

„Rodina nás požádala, ať ženu vrátíme do jejich péče. Jsou přesvědčeni, že o něco přichází, těžko chápou, že z péče o nemocnou nemám nic,“ vysvětlila Anna Kuřátková.

Podle jejích slov nešlo o rasově motivovaný útok. „Šlo jen o ty peníze. Je mi ale stejně líto co se stalo, nedělala jsem nic, co by rodinu poškozovalo,“ vypráví místostarostka, a dodává, že inkriminovaná rodina byla jinak vždy slušná a pořádná. „Budu ráda, když se celý případ uzavře. Snad se s nimi zase budu moci na ulici pozdravit,“ doplnila s tím, že nerada vchází do konfliktů s lidmi, natož s místními. Obec nyní vrací starost o nemocnou ženu její rodině.

Nátlak? Nesmysl

Někteří z místních za útokem vidí i údajný nátlak obce na rodinu, aby opustila dům, který patří obci. Ta dům prodává. „Připadá mi to, že se jich chce obec zbavit. Pak se nedivme, že jsou nervózní,“ napsal Deníku jeden z obyvatel Albrechtic.

Obec Albrechtice vlastní dva domy, v nichž je šest bytů. A chce se jich zbavit. Podle Kuřátkové obec prodeje schválila již před nějakým časem. „Navrhovali jsme zvýšení nájemného, jehož výše v současné době nepokryje ani nutné opravy. Nájemníci ale na zvýšení nepřistoupili a my jsme se rozhodli k prodeji,“ vysvětlila Kuřátková. „Dokonce jsme právě kvůli této konkrétní rodině váhali. Ale jak jsem řekla, rodina to je jinak slušná a nájemné vždy platila, proto věřím, že nebudou mít problém platit případnému novému majiteli,“ doplnila Kuřátková.

Za nesmysl tuto teorii považuje i starosta Albrechtic Jaroslav Zeman. „V obecních bytech se platí 25 korun za metr, dva tisíce za osmdesáti metrový byt. Prodáváme je za čtvrt milionu, což jsou směšné peníze,” tvrdí starosta.

Historie napadení

Rodina se nemocné ženy před časem sama zřekla. Veškeré úkony, která jako nemocná nemohla sama provádět, za ni převzala právě místostarosta horské obce.

Problém nastal, když obec vymohla pro ženu důchod, a ten jí přišel zpětně ve výši šedesáti tisíc korun. „Dva roky se o ni nestarali. Teď ji začali náhle milovat,“ sdělila Kuřátková. Romové si tedy pro peníze přišli v úterý přímo ke Kuřátkovým domů s tím, že jsou to peníze pro celou rodinu.

A jak celý incident vypadal? Nejdříve ke Kuřátkovým přišla matka nemocné ženy s tím, že peníze patří jí. Za ní sestra nemocné, která již nešetřila vulgárními nadávkami. „Posílala jsem je pryč, že žádné peníze nemám. Ony na mne, jestli se chci prát,“ popsala Kuřátková. V tu chvíli rozkopává vrátka vysoký muž a žene se na drobnou ženu, kterou dvakrát uhodí do obličeje.

Ven vybíhá manžel Anny Kuřátkové. Muž ho sráží na zem vedle vchodových schodů a přepravky se špalky. „Ty pak na mého muže házel. Když jsem řekla, že zavolám policii, všichni odešli,“ popsala napadená.

Stupňuje se tlak?

„Jsem zvědav, jak bude incident vyšetřen, protože se mi nezdají tresty pro stejné případy, které provede nerom a Rom, stejné,” sdělil starosta, který má s členy rodiny zkušenosti coby zaměstnavatel. „Jeden z rodiny u mne pracoval pětadvacet let a bez problémů. Problémy jsou teď spíše s těmi mladšími Romy,” doplnil Zeman.

Názor na napadení místostarostky Albrechtic poskytl i psycholog Jeroným Klimeš. „Je možné, že se v tomto případě nejednalo o rasově motivovaný čin, ale přesto to nic nemění na faktu, ze Romové začínají mít pocit beztrestnosti a troufají si na nájezdy na majoritní společnost.”

„Snad se tedy rodina o nemocnou bude starat, je mi jí líto. Musí nad ní stále stát odpovědný člověk, který jí zajistí jídlo a další základní potřeby,“ doplnila Kuřátková.

Obec nemá páky, jak kontrolovat, zda se o nemocnou ženu rodina stará. „To je už na státu,” vysvětlil starosta.

Redakce a ČTK