Předloží premiérovi své propočty - Hegerův propočet ukazuje, že nemocnice mají od zdravotních pojišťoven dost peněz na zvýšení platů, propočty odborů a menších nemocnic ukazují opak.

Na schůzce v únoru se dohodl premiér s odbory na analýzách, které měly spor vyjasnit. Pokud by ukázaly, že peníze nestačí, premiér nevylučoval, že by v pololetí vyšla nová úhradová vyhláška. Nařídila by pojišťovnám, aby platily nemocnicím víc. Odbory chtějí Nečasovi tento slib připomenout.

Z kontrol sešlo

Z domluvených kontrol ale sešlo. Menší nemocnice je odmítly, prý po nich ministr chtěl víc informací, než potřeboval. Heger odkazoval na memorandum, kde zvýšení platů záviselo i na efektivitě. Chtěl proto z dat nemocnic zjistit, zda skutečně zefektivnily hospodaření.
Memorandum uvádělo pro letošní rok nárůst platů v nemocnicích o deset procent. Heger od ledna zaručil 6,25 procenta, zbytek možná v pololetí.

Nárůst platů se podařil jen ve státních nemocnicích, kraje to odmítly. Ministerstvo poukázalo na to, že i přesto investují a nakupují přístroje. Peníze na platy prý mají - fakultním nemocnicím zvýšily pojišťovny platby o dvě procenta, krajským o čtyři procenta.