„Policie a státní zastupitelství jsou nezávislé orgány činné v trestním řízení a předsedovi vlády nepřísluší jejich postup komentovat," uvedl mluvčí vlády. Schwarzenberg doufá, že policie má případ řádně podložený. „Aby nikdo nemohl začít křičet, že to je čistě z politických důvodů. To je jediné, v co doufám," poznamenal ministr.

Ledy se hnuly

Pro vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM) je Dalíkovo zatčení znamením, že se nyní vyšetřují i případy, které možná z politických důvodů dříve ležely u ledu. „Za této vlády se ty ledy hnuly," podotkla.

Někdejší předseda ČSSD a nynější šéf NS-LEV 21 Jiří Paroubek, svého času největší Topolánkův politický soupeř, v reakci zdůraznil, že Dalík byl jen prostředník, který nemohl nic realizovat bez souhlasu tehdejší vlády. Paroubek proto vyzval všechny její tehdejší ministry, aby odešli z politiky.

O nákupu 199 pandurů rozhodla počátkem roku 2006 Paroubkova vláda, ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) smlouvu ale podepsal až v červnu po volbách, ve kterých jeho strana zcela propadla. Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek u dodavatele, ale později rozhodl o nové na 107 transportérů za 14,4 miliardy ko­run.

Topolánkův souhlas

„Podotýkám zároveň, že nákup obrněnců Pandur by se za mé vlády nezrealizoval, nebýt výslovného souhlasu, který dal tehdejšímu ministrovi obrany Kühnlovi tehdejší lídr ODS Mirek Topolánek, který ho ujistil o vůli ODS v případě převzetí vlády projekt beze změn převzít a realizovat," uvedl v pondělí Paroubek.

Prezidentský kandidát opoziční ČSSD Jiří Dientstbier připomněl, že Dalík je jedním z mnoha lidí, kteří obchodují v ČR s vlivem na politiku. Připomněl některé Dalíkovy souputníky, například někdejšího šéfa Úřadu vlády Jana Nováka, který nyní pracuje pro jednoho z favoritů přímé prezidentské volby Jana Fischera, či Miroslava Šoufa, „který jistě v zákulisí obratně obchoduje s domnělým či skutečným vlivem na Miloše Zemana".

Stínový ministr obrany KSČM Alexander Černý poznamenal, že je škoda, že vyšetřování kauzy Pandur trvalo tak dlouho. „Pokud se obvinění potvrdí, bude to jeden z dalších dokladů o praktikách vlád s klíčovou rolí ODS," uvedl.

Marek Dalík