Stejně jako ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zdůraznil, že vláda nebude svůj program měnit. Možná je podle něj jen revize toho, co vláda z rozpočtových a časových důvodů už nestihne prosadit.

„Znamená to jen z programového prohlášení korektně a veřejně udělat seznam toho, co nedokážeme z rozpočtových či časových důvodů už realizovat. Neznamená to tedy měnit priority vládního programového prohlášení či ho přejednávat,“ řekl Nečas. Klíčové podle něj je, aby úterní koaliční jednání skončilo dohodou o rozpočtech na roky 2013 a 2014.

Kalousek zopakoval, že chuť jeho strany pokračovat ve vládě s VV není veliká. Možné to podle něj je jen v případě, že se v úterý vládní strany dohodnou na dalším snížení deficitu veřejných rozpočtů. „Nepřichází v úvahu rozšiřování nebo podmiňování této agendy,“ řekl.

Zrušení ministerstev musí být úspora

Občanští demokraté a TOP 09 daly VV na jednání o budoucí podobě vlády čas do úterý. ODS nabídla revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. „Chceme redukovat agendy, tedy činnosti úřadů, ale tak, aby to nebylo pouhé přemalování fasády,“ zdůraznil předseda vlády s tím, že dohoda o tomto tématu by měla být dosažena do konce roku. Cílem i zde musí být úspora, a tedy co nejvyšší eliminace příslušné rozpočtové kapitoly.

Úředníci z úřadu vlády už podle Nečase začali pracovat na expertním textu, který zhodnotí, co z vládního programového prohlášení bude vyškrtnuto.

Jako příklad Nečas uvedl, že se od počátku roku 2014 nestihne zavést odložené školné. Řada dalších kroků, naplánovaná za předpokladu ekonomického růstu, nyní nebude realizovaná. „V rámci úsporných opatření budeme mít nižší valorizaci důchodů na tři roky,“ připomněl premiér.

V případě neúspěchu budou předčasné volby

V případě neúspěchu jednání chce ODS rychlé předčasné volby konané do konce června. ODS ve středu mluvila o 22. a 23. červnu s tím, že nynější sněmovna by ještě schválila prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta.

„Občanům se divit nemůžu. Na druhou stranu politik nemůže všechno vždycky poměřovat průzkumy veřejného mínění,“ reagoval Nečas na to, že konání předčasných voleb si v současnosti podle průzkumu přeje většina českých občanů.

Předseda VV Radek John ve středu večer uvedl, že návrhy ODS k nové dohodě o vládě jsou vstřícné a z velké části odpovídají požadavkům VV. Poslanecký klub VV večer odhlasoval, že zástupci strany mají jednat o pokračování vlády a prosazení svých požadavků. Až pokud by jednání zkrachovala, ministři VV mají podat demisi. Zástupci ODS a VV budou o pokračování vlády jednat dnes ve 13:00.

Čtěte také: Jarolím odstupil z funkce a tvrdí: Dosáhl jsem svého