„Nevylučujeme, že by stát úplně ustoupil od projektu sKaret," prohlásil dnes předseda vlády po jednání výkonné rady ODS.

Přes sKartu mají lidem plynout sociální dávky. Projekt, který má spořitelna provozovat do roku 2024, kritizuje rada postižených, opozice, odbory, ochránci dat či ombudsman. Premiér a ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se loni s bankou dohodli na změnách. Nyní lidé dostávají k sKartě konto automaticky. Podle návrhu ministerstva práce by ho měli jen tehdy, pokud by o ně stáli a chtěli na ně dávky dostávat. Jinak by si sami určili, zda jim má peníze posílat rovnou stát na jejich účet, případně poštou. Povinné zřizování spořitelního účtu k sKartě by podle analýz bylo v rozporu s ústavou.

Spořitelna k chystaným změnám uvedla, že pokud by začaly platit, byl by pro ni projekt ztrátový a investice do něj nadměrné. Chce po ministerstvu vědět, jak by se pak dál postupovalo.

Sněmovna také minulý týden přijala hlasy opozice usnesení, podle kterého by sKarty neměly sloužit jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Dolní komora v něm také požádala o to, aby ministerstvo práce a sociálních věcí pozastavilo vydávání karet do doby, než se projekt legislativně upraví.