Po pondělním jednání výkonné rady ODS to novinářům řekl předseda strany Petr Nečas (ODS). Justicí v posledních týdnech zmítají spory, které se týkají především činnosti a personálního obsazení pražského vrchního státního zastupitelství. 

"Dejme čas panu ministrovi, on je hlavou tohoto resortu, aby navrhl a provedl příslušné kroky s tím, že ale na druhé straně skutečně platí, že některé kroky nejsou v jeho rukou, nejsou v rukou žádných politiků, a dokonce politici by do nich neměli zasahovat," řekl Nečas. O vrchním státním zástupci Vlastimilu Rampulovi rozhodují nezávislé soudy, připomněl. 

Krátká debata

Pospíšil poznamenal, že debata o justici na výkonné radě byla věcná a krátká. Na dotaz novinářů, zda cítí po dnešku plnou podporu strany a premiéra, odpověděl, že "cítí podporu od svých spolustraníků". 

Koncem minulého týdne se vystupňoval ostrý spor mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a staronovým pražským vrchním státním zástupcem Rampulou, kterého do funkce vrátil soud poté, co jej před časem Pospíšil na Zemanův návrh odvolal. 

Grémium ODS o situaci v justici už jednalo minulý týden. Podle médií bylo jednání dramatické a Pospíšil čelil kvůli situaci na státním zastupitelství ostré kritice. První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová dnes České televizi řekla, že by bylo dobré, kdyby Pospíšil do týdne připravil plán, jak situaci na zastupitelství uklidnit.