"Nejvyšší soud dal závazné pokyny, jak doplnit dokazování. Při absenci důkazů mohl sám rozhodnout o zproštění viny, což neudělal. Od našeho předchozího rozhodování se důkazní situace nijak výrazně nezměnila ve prospěch obžalovaného, spíše naopak," odůvodnil zamítnutí odvolání předseda senátu Jiří Lněnička.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10.000 korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn. Život jí zachránili lékaři, po útoku trpěla výpadkem paměti.

Čtyřiadvacetiletý Nečesaný přiznává, že v kadeřnictví byl - prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel napadnout někdo jiný až po jeho odchodu. Podle soudců mladíka usvědčují mimo jiné pachové stopy, které se našly na kabelce napadené ženy nebo na vypínači. Motiv činu byl majetkový, Nečesaný měl dluhy.

"Ten skutek jsem opravdu neprovedl a paní poškozenou jsem opravdu nenapadl, neměl jsem k tomu důvod," uvedl Nečesaný v dnešní závěrečné řeči. Podle něj policisté "udělali z dvacetiletého kluka na zakázku vraha". Zdůraznil, že letos složil maturitu, že se oženil a že má sedmiměsíční dceru. Zmínil také, že je přihlášený na dvě vysoké školy.

Nečesaného právníci dnes navrhovali doplnit dokazování mimo jiné výslechem několika svědků, v čemž jim soud nevyhověl. Odsuzující verdikt požadovali zrušit a věc chtěli vrátit do Hradce Králové k novému projednání jiným soudním senátem. Státní zástupkyně s jejich argumenty nesouhlasila. Poukázala na to, že Nečesaný kadeřnici napadl bez jakéhokoliv varování a likvidačním způsobem.

Pražský vrchní soud se kauzou zabýval už potřetí. Napoprvé ji vrátil královéhradeckému soudu k novému projednání, napodruhé Nečesanému o tři roky snížil původní šestnáctiletý trest s odůvodněním, že pachatel je mladý a že je možné, že se z potrestání poučí. Pravomocný rozsudek ale následně loni zrušil Nejvyšší soud, který případ vrátil k doplnění dokazování. Nečesaný mezitím strávil ve vězení přes dva roky. Za vraždu se zištnou pohnutkou mu hrozilo 15 až 20 let odnětí svobody, trest tedy dostal pod spodní hranicí zákonné sazby.