„Komplexy ze svého nahého těla pak trápí pouze necelou čtvrtinu mužů. Výraznější rozdíly mezi ženami a muži rovněž panují v otázce vnímání své nahoty při intimních hrátkách. „Zatímco při sexu vyvolává nahota stud u téměř dvou pětin žen, obdobné pocity zažívá necelá desetina mužů," komentoval výsledky Oldřich Zajíc, jednatel SANEPu. „Lze tedy říci, že pocity studu se v kontaktu s těmi nejbližšími vytrácejí, nicméně kult krásného vysportovaného těla je společenskou normou, jež výrazně ovlivňuje estetické vnímání sebe sama či ostatních, a to zejména u žen."

Podle ústeckého psychologa Štefana Balkón ženy vždy budou otázky nedokonalosti svého těla vnímat poněkud citlivěji, než muži. „Je to dáno rozdílnou biologickou podstatou obou pohlaví. Ženská psychika je jiná, než mužská," vysvětloval Balkón.

„Je ovšem pravda, že za posledních třicet let určitě došlo k velkému posunu vnímání nahoty, směrem k otevřenosti a konečně, proč také ne. Vnímání nahoty ovšem vychází z kulturního prostředí, některé domorodé kmeny o tom vůbec nepřemýšlí, například. Ovlivňují to náboženské otázky, výchova, rozdílné kulturní zvyklosti a sociální prostředí, lze to sledovat ostatně i u nás," dodal ústecký psycholog.

Vzrostl počet mužů, kteří se stydí za své nahé tělo

Ve srovnání s šetřením, které společnost SANEP provedla na stejné téma v loňském roce, je prý ovšem patrné, že vzrostl počet mužů, kteří se stydí za své nahé tělo nebo kvůli své nahotě trpí komplexy.

Ústecký deník oslovil Ústečany, ženy i muže, co si o tom myslí. „Na nudistické pláži bych se sice nesvléknul, proč bych se, na druhou stranu, otravoval něčím, co nemůžu ovlivnit? Když to neumí ani pánbůh, tak co bych si s tím lámal hlavu já," glosoval výsledky výzkumu Ústečan František Semerád. „Ženský? No to je správně, že si s tím lámou hlavu oni a řídí svůj život podle článků ve slepičích časopisech. Koho taky tlustý báby zajímají, ne?" žertoval Semerád.

Co se nahoty jako takové týká, oslovení Ústečané ji nevnímají jako nic špatného. „Já myslím, že považovat nahotu za nějaké tabu je nesmysl, pak si sedmnáctiletí výrostci myslí, že žena může otěhotnět z polibku a podobné nesmysly, byla by vhodná nějaká výchova a psychologický poradce na škole by se tím měl zajímat," myslí si Petra Kulhánková, matka dvou dětí.

„Ale mrzí mě, že málokterý chlap dokáže ocenit, když se mu žena chce líbit a snaží se proto něco udělat, cvičí, chodí na kosmetiku, ono to není vůbec jednoduché. Čeští muži jsou většinou burani," dodala Kulhánková.

Z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP dále vyplývá, že Češi bez ohledu na pohlaví nepatří mezi exhibicionisty. To podle SANEPu dokládá i fakt, že drtivá většina mužů i žen neholduje návštěvám nudistických pláží. Ovšem i přesto, že Češi nepatří mezi příznivce exhibicionismu, či producírování na nudistických plážích, případný otevřený rozhovor ohledně jejich nahoty jim žádný problém nedělá.