Podle některých provozovatelů koupališť na jižní Moravě je situace nejhorší za poslední roky. „Letos je to extrém. A to ještě nezačala hlavní sezona. Zatím místa pokrýváme našimi stálými zaměstnanci. Máme i smlouvu s vodní záchrannou službou, ale plavčíci letos prostě nejsou. Pro studenty není plavčík atraktivní, mají lepší brigády,“ uvedl vedoucí provozu blanenského akvaparku Pavel Ševčík.

Léto. Ilustrační foto
Začátek prázdnin se obejde bez extrémních veder. Bouřky budou jen lokální

Plavčík si podle něj v tamním bazénu vydělá sto korun za hodinu. Předtím musí projít odborným školením vodního dozoru, které obsahuje například plavání, záchranu tonoucího a zdravovědu. Stojí asi tři tisíce korun. „Přesný počet plavčíků, kteří nám chybí v tuto chvíli, nevím. Ale zatím máme dost podstav. V hlavní sezoně by hrozilo, že budeme muset zavřít. Snad lidi seženeme, nové plavčíky intenzivně hledáme,“ dodal Ševčík.

Podobná brigáda není atraktivní například pro dvacetiletého studenta Martina Šebka. „O penězích to v mém případě až tak není. Spíš mě odrazuje zodpovědnost. Sice se málokdy něco vážného stane, ale jednou ano a může to dopadnout špatně,“ řekl mladík.

Boskovický akvapark může za den navštívit až dva tisíce tři sta lidí. Ve směnách se střídá dvanáct až třináct plavčíků. Ty se nakonec i přes obtíže podařilo zajistit.

Bitva pěti armád v Doksech.
OBRAZEM: Bitva pěti armád. Elfové a skřeti bojovali u Doks

Těžko sháněli plavčíky na koupaliště v Adamově na Blanensku, kde chtějí otevírat na přelomu června a července. „Máme nakonec čtyři lidi. Vypomáhají nám studenti. Modlíme se, aby nikdo z nich nevypadl. Jinak by na koupaliště museli v nouzi zaměstnanci městské společnosti, která koupaliště provozuje,“ poznamenala Marta Vrchovská z adamovské společnosti Adavak.

Znojemská plovárna v Louce má nyní dvanáct plavčíků. Je to sice plný stav, ale podle správce plovárny Františka Svobody není lehké je sehnat. „Mladí jsou dnes líní. Kdo chce být plavčíkem, musí mít aprobaci a to stojí úsilí. Plavčík podle zákona musí udělat kurz. Zvládnout fyzické i psychické testy, ovládnout zdravotnickou přípravu a další. Přitom u nás si začátečník vydělá sedmnáct tisíc korun a zkušený přes dvacet tisíc hrubého,“ uvedl Svoboda.

Naopak ve Vyškově museli dva plavčíky odmítnout. „Máme plný stav. Ale je pravda, že zájemce na práci plavčíka přes léto je rok od roku méně,“ uvedl ředitel Správy majetku města Vyškova Jaroslav Hastík.

Historická parní lokomotiva přezdívaná Skaličák vezla cestující do Kuřimi při Dopravní nostalgii.
Skaličák zburcoval hasiče. Parní lokomotiva zapálila trávu kolem trati