Zcela za hranicí zákona jsou pak lékaři, kteří šidí pojišťovnu vykázanou péčí, kterou neposkytli. To zjistili například pacienti, kteří chodili ke kožní lékařce v Olomouci. Když si jedna z žen, která dermatoložku navštěvovala, zkontrolovala výpis od pojišťovny, zjistila, že tam má uvedeny výkony, které nikdy nepodstoupila. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra se proto obrátila na jiné lékařčiny pacienty a odhalila další fiktivní výkony. Policie už nyní dermatoložku stíhá a škodu vyčíslila na půl milionu korun.

Na nesrovnalosti nedávno narazila i VZP. Během revize zubních ordinací odhalila u 21 z nich nedostatky, které vyčíslila na celkem 2,1 milionu korun. Na hříšníky předtím ukázala analýza, která odhalila mimo jiné nadprůměrný počet vykázaných plomb. Zatímco průměr je v ČR menší než jedna plomba na pacienta za rok, necelá stovka zubařů opakovaně šest let vykazovala každému svému pacientovi čtyři a více výplní ročně, často k tomu na stejném zubu. Po hříšnících bude chtít pojišťovna škodu zpět a třem z nich neprodlouží smlouvu.

Recepty za sedm a půl milionu

Vůbec největší podvod s recepty u nás řešil před rokem pražský městský soud. Kardioložka Dana Řežábová z Nemocnice Na Žižkově dostala trest šest a půl roku za mřížemi a povinnost nahradit VZP škodu 7,5 milionu korun, kterou jí způsobila. Řežábová předepisovala pacientům bez jejich vědomí obrovské množství receptů, které jim nevydala a které si sama následně vyzvedávala.

Jak si ověřit, zda sami nenavštěvujete lékaře, který s pomocí vašeho rodného čísla šidí pojišťovnu? Jednou za rok máte nárok na to, aby vám zdravotní pojišťovna zdarma zaslala výpis z účtu. Na něm si pak zkontrolujete, zdali jste skutečně absolvovali všechnu péči, která je tam uvedena. Pokud narazíte na nesrovnalost, nemusí jít hned o záměrný podvod – někdy se zkrátka stane, že se lékař přepíše v rodném čísle. Ať tak či tak, obraťte se na pojišťovnu, aby věc ověřila. Nemusíte se obávat, že by se váš lékař o stížnosti dozvěděl 
a odrazilo by se to v kvalitě poskytnuté péče – pojišťovna provádí kontroly běžně celý rok a z nejrůznějších podnětů. 

Čtěte také: Hon na pojištěnce: I za cenu lží a falšování