Pospíšil se těší důvěře 39 procent Čechů a Němcová 33 procent lidí. Vyplývá to z výsledků dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ostatní politici z řad předsedů a místopředsedů stran zastoupených ve Sněmovně a předsedů poslaneckých klubů disponují důvěrou od 30 a méně procent občanů.

Od předchozího průzkumu si výrazněji polepšili Sobotka a místopředseda ČSSD Michal Hašek, a to shodně o šest procentních bodů. Důvěryhodnost Haška tak stoupla na současných 30 procent. O pět bodů na 30 procent si polepšil i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. O čtyři body vyšší důvěru než při posledním průzkumu mají i předseda KSČM Vojtěch Filip a jeho místopředseda Jiří Dolejš. Filipovi nyní věří 24 procent lidí a Dolejšovi 19 procent.

Naopak Němcová si o čtyři body pohoršila, Schwarzenberg ztratil tři body a o jeden bod se snížila i důvěryhodnost premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, kterému nyní důvěřuje 15 procent dotázaných. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zůstal na 11 procentech.

Jediným politikem, který získal od účastníků průzkumu více kladných hodnocení než zápornými, je Pospíšil. Nejhůře jsou na tom v tomto směru Kalousek, předseda Věcí veřejných Vít Bárta, předsedkyně LIDEM Karolína Peake, Nečas a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. U Kalouska i Bárty počet negativních hodnocení přesahuje kladné hlasy o 73 procentních bodů, v případě Peake činí rozdíl kladných a záporných odpovědí 71 bodů, u Nečase 65 procentních bodů a u Drábka 61 bodů.

CVVM provedlo průzkum ve dnech 8. až 15. dubna mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Důvěra vybraným stranickým představitelům v roce 2013 (v procentech):

leden březen duben
Karel Schwarzenberg 40 47 44
Bohuslav Sobotka 34 34 40
Jiří Pospíšil 38 - 39
Miroslava Němcová 36 37 33
Petr Nečas 12 16 15
Miroslav Kalousek 9 11 11

Pramen: CVVM