Sýrií už čtyři roky zmítají boje mezi vládními silami autoritativního prezidenta Bašára Asada a jeho odpůrci. Původní protiasadovská opozice se však postupem času rozpadla na řadu skupin, které často válčí proti sobě. Této anarchie využil IS a získal pod kontrolu část Sýrie stejně jako předtím značnou část sousedního Iráku.

Kvůli občanské válce uteklo ze svých domovů podle odhadů asi deset milionů Syřanů. "Víc než polovina jsou ženy a děti. To je katastrofa biblických proporcí. Čelí násilí, podvýživě, chudobě, nemocem. A to jenom, když si odmyslíme tu válku, která tam zuří," popsala Khalilová situaci žen v té části Sýrie, kde nevládnou islamisté.

Sexuální otrokyně

"Uvnitř Islámského státu jsou ženy uvězněné ve špatných podmínkách, mnohé si tam předávají jako manželky," přiblížila. Ještě hůře jsou na tom podle ní příslušnice náboženských menšin jako jezídky, které často končí jako sexuální otrokyně bojovníků IS. Zvláštní "kastu" pak tvoří členky brigád pojmenovaných po významných ženách z počátků islámu.

"Je tam asi 500 žen, které bojují aktivně. Většina z nich nejsou Arabky nebo nejsou Syřanky, ale jsou to ženy ze Západu, které jsou těmi nejaktivnějšími bojovnicemi," tvrdí pracovnice americké neziskové organizace věnující se dění na Blízkém východě. Nejodhodlanější bojovnice pod černou vlajkou IS podle ní pocházejí převážně z Evropy nebo z Austrálie. Další významnou skupinou jsou vdovy, které se rozhodly po manželově smrti pokračovat v jeho boji.

Tříměsíční výcvik

Výcvik mužů i žen v IS trvá podle Khalilové tři měsíce. "Nejdřív je indoktrinace a vymývárna mozků jejich verzí islámu. Podle toho, odkud přicházejí, takového mají lektora, takže ty ze Západu ji mají v angličtině nebo ve francouzštině. Pak je fyzický trénink se zbraněmi, zabíjení, výbušniny a poté je přeřadí do nějaké sekce. Buď jdou do boje, nebo mají na starosti hlídky po městě a dávají pozor, aby všichni dělali, co měli," vylíčila pětatřicetiletá expertka, jak se ženy v IS stávají válečnicemi.

V brigádách podle ní platí velmi přísná pravidla a přísné tresty. "Minulý týden vyšel rozhovor s jednou, která utekla a která měla docela vysoké postavení uvnitř brigády. Říkala, že nejvíc ji tížilo to, když musela trestat šedesátiletou paní, že byla špatně oblečená," uvedla pro příklad rodačka z Československa, jejíž část rodiny v Sýrii žije.

Radikálové páchané hrůzy stupňují

"Já to přirovnávám k tomu nejhoršímu hororovému filmu, který si můžeme představit. Jsou tam všechny prvky od sci-fi po temnou dobu kamennou," říká o situaci žen v IS. Radikálové podle ní navíc páchané hrůzy na ženách a dětech záměrně stupňují, aby demonstrovali svou sílu. "Vždycky, když si myslíme, že jsme viděli maximum, tak nás překvapí a vidíme ještě něco horšího," poznamenala Khalilová, která tento týden vystoupila na debatě o ženách v Sýrii pořádané Knihovnou Václava Havla a sdružením Arabfest.

Důvody, proč se mladé ženy ze Západu vydávají bojovat na Blízký východ, vidí v kombinaci několika faktorů. "Rasismus, xenofobie, pocit nezačlenění do společnosti, ataky, nuda a touha po nějakém dobrodružství a po utopii," vyjmenovala. "Když si odmyslíme tu příšernou válku, která se tam odehrává, a násilí, která tam na ty ženy čeká, tak je běžné, že mladý člověk hledá v tomhle věku něco jiného. Někdo se dá k nějaké sektě, někdo poslouchá Black Sabbath a tyhle jely do Sýrie. Hledají něco nového a lepšího," vysvětluje si Khalilová jejich uvažování.

"Je to takový Disneyland perverze. Místo aby seděly někde doma a hrály počítačové hry, tak se vydají tam a prožijí to," dodala. Vinu na tom, že tyto ženy odcházejí do šiků islamistů, nese podle ní částečně i západní společnost, která tyto nespokojené příslušnice neumí podchytit, zatímco islamisté dokonale ovládají metody, jak je přilákat do svých řad.