Ve srovnání s loňskem se podle CVVM výsledky dramaticky nezměnily, Rusové jsou však podle výzkumu jediní, kdo si v očích tuzemské veřejnosti pohoršili, i když ne výrazně. Autoři průzkumu o důvodech této změny nespekulují. Není tedy jasné, jestli to nějak souvisí s děním na Krymu, kde v době průzkumu a po něm vrcholily události vedoucí k ruské anexi tohoto poloostrova, který od roku 1954 patřil k Ukrajině.

Z národnostních menšin, které žijí v České republice, mají podle výzkumů Češi už roky nejhorší vztah k Romům. Letos v březnu celkem 79 procent dotázaných uvedlo, že Romové jsou jim nesympatičtí nebo velmi nesympatičtí. „Přičemž téměř polovina (47 procent) zvolila odpověď ‚velmi nesympatičtí', zatímco sympatie Romům vyjádřila jen čtyři procenta dotázaných," uvedlo CVVM v tiskové zprávě.

Diskriminace Romů

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) v prohlášení k úternímu Mezinárodnímu dni Romů uvedla, že Romové v Evropě kvůli váhavému postoji Bruselu a členských států EU nadále čelí diskriminaci a násilným útokům. Kritizovala hlavně ČR, Řecko a Francii, kde prý policie k útokům na Romy přistupuje se shovívavostí.

Nesympatie k Romům podle CVVM vyjádřilo v průzkumu zřetelně víc lidí, než kolik se jich takto vyjádřilo o Arabech a Albáncích, dalších dvou národnostních skupinách, kde součet odpovědí „nesympatičtí" a „velmi nesympatičtí" přesáhl 50 procent. O Arabech tak smýšlí 60 procent obyvatel Česka, o Albáncích 51 procent.

Rusy považuje za sympatické 19 procent dotázaných, za nesympatické 39 procent, většina ostatních odpověděla, že jim nejsou ani sympatičtí ani nesympatičtí. CVVM dotazovaným nabízela při průzkumu pětibodovou škálu možných odpovědí, na které bod jedna znamenal „velmi sympatičtí" a bod pět „velmi nesympatičtí". Z toho autoři průzkumu spočítali také výslednou „známku" – Romové tak v průměru dosáhli 4,21, což je ale lepší než před rokem, kdy to bylo 4,24.

Naopak Rusové měli loni 3,11 a letos 3,27. „Zhoršení (ve srovnání s rokem 2013) bylo zaznamenáno v jediném případě, a to u Rusů, kde průměr hodnocení vzrostl o 0,16 bodu," uvedlo CVVM.

Nejoblíbenější jsou Slováci

Nic se nezměnilo na tom, že Češi mají kromě sebe zdaleka nejraději Slováky. Jsou sympatičtí celkem 86 procentům dotázaných. „S jistým odstupem následují Poláci, kterým projevuje sympatie nadpoloviční většina (54 procent) veřejnosti proti o málo více než desetině (11 procent) vyjadřující nesympatie, dále jsou to Řekové (43 procent sympatie/11 procent nesympatie), Židé (38 procent/12 procent), Maďaři (32 procent/16 procent), Němci (38 procent/24 procent) a Bulhaři (28 procent/18 procent)," uvádí CVVM. Průzkum se konal od 3. do 10. března a účastnila se ho zhruba tisícovka lidí starších patnácti let.