To, že by ve Sněmovně mohli usednout zástupci celkem sedmi stran, ukázal i nedávný průzkum agentury STEM.

ČSSD by podle modelu ppm factum nyní získala ve volbách 26,2 procenta hlasů, a zřejmě tak měla k dispozici 68 poslaneckých mandátů. Komunisté by dostali 16,7 procenta hlasů a 39 poslaneckých křesel. TOP 09 by z voleb odešla se ziskem 13,8 procenta hlasů a 32 mandáty. Za ní by skončilo ANO, které by podpořilo 10,9 procenta lidí. Hnutí by tak ve Sněmovně zastupovalo 24 poslanců. Podle autorů průzkumu je vysoká podpora nově vzniklého hnutí ANO pravděpodobně dána výraznou mediální kampaní a přelivem pravicových voličů od bývalých vládních stran.

Zemanovci na hraně

Občanští demokraté by v současné době zřejmě obsadili 17 křesel za osm procent voličských hlasů. Lidovci by do Sněmovny postoupili se ziskem 6,7 procenta hlasů, za které by měli 13 mandátů. Přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by se zřejmě dostali i zemanovci, které by podle ppm factum volilo 5,1 procenta lidí. Tyto hlasy by jim zajistily sedm poslaneckých mandátů.

Podpora zemanovců sílila od listopadu 2012 v souvislosti s volbou prezidenta republiky, v posledních měsících se nicméně růst jejich preferencí zastavil, a to navzdory masivní kampani této strany, uvedlo ppm factum.