Z aktuálního průzkumu volebního potenciálu, který ukazuje procento rozhodnutých voličů a maximální hypotetický volební zisk v případě příklonu všech váhajících voličů k dané politické straně či hnutí, se nadále ukazuje jako nejpreferovanější strana hnutí ANO, následována ČSSD.

Volební potenciál (červenec 2017)Zdroj: SANEP

Rovněž je však zjevné, že se tyto dvě stávající nejsilnější strany potýkají s velmi velkou skupinou váhajících voličů, což je však symptomatické pro všechny politické strany. Z tohoto pohledu je na tom nejlépe hnutí ANO, které má nejsilnější skupinu rozhodnutého voličského elektorátu. Konkurenční ČSSD má oproti hnutí ANO téměř o polovinu méně rozhodnutých voličů.

Je rovněž zjevné, že poslední slovo budou mít právě váhající voliči, kteří se rozhodují mezi více politickými subjekty, a jejichž volbu může ovlivnit zejména předvolební souboj, který naplno vypukne počátkem září.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík.
Hnutí STAN odmítlo kandidátku s lidovci. Do voleb půjde samo

Váhající voliči začleňují do svého volebního portfolia stále častěji SPD pod vedením Tomia Okamury. V případě SPD se posiluje i procento rozhodnutých voličů, které je již nad pětiprocentní hranicí zaručující zisk poslaneckých křesel. Tomio Okamura dlouhodobě prosazuje prvky přímé demokracie, odpovědnost politiků, ale vystupuje i jak proti EU, tak podporuje mimo jiné i postavení radikálního islámu mimo zákon.

Tyto hlavní pilíře SPD spolu s kladením důrazu na hájení národních zájmů se ukazují z pohledu nemalé části voličů jako zajímavá alternativa k politickým programům a politice stávajících parlamentních stran. To ostatně potvrdily i krajské volby v roce 2016, v nichž získala SPD jak samostatně tak i společně s SPO v deseti krajích nad pět procent hlasů.

Andrej Babiš. Ilustrační foto
Poslanci vykázali své příjmy. Babiš 184 milionů, Okamura 16 milionů

Do bojů o sněmovní křesla se nicméně v očích zejména váhajících voličů dostávají vedle stávajících parlamentních stran i Realisté s Petrem Robejškem, ale rovněž i Piráti vedeni Ivanem Bartošem. Jakkoli je nutné zdůraznit, že volební potenciál nelze zaměňovat s volebním modelem, je zřejmé, že voliči SPD zahrnují Realisty a Piráty spolu s parlamentními stranami do svých úvah o možné podpoře. Voliči tedy hledají alternativy a je možné, že celkový obraz domácí politické scény je povede k tomu, aby tyto alternativy vnímali jako primární volbu.

Ze stávajících parlamentních stran se ukazuje zájem o podporu ODS, která by i s aktuálním počtem svého pevného elektorátu měla jistotu získání sněmovních křesel.

Průzkum volebního elektorátu, který byl proveden před finálním oznámením lidovců, že již nechtějí jít do voleb ve společné koalici se Starosty (nicméně se již o této možnosti spekulovalo) ukazuje, že jejich volební úspěch, při němž by tato koalice musela dosáhnout minimálně desetiprocentní volební podpory, je v tuto chvíli skutečně velice riskantní.

Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek
Starostové zítra proberou další spolupráci s lidovci

I přestože jejich volební potenciál dosahuje hodnoty 10,1 procentního bodu, jedná se pouze o teoretický maximální volební zisk, kdy se stovka váhajících voličů rozhodne právě pro tuto koalici, což je velmi nepravděpodobné.

Svůj boj o voliče však bezpochyby čeká i TOP 09, jejíž osud by byl aktuálně plně v rukou váhajících voličů a jejich volby.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální volební potenciál politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily u hodnoty rozhodnutých voličů jednoprocentní hranici. Volební potenciál nelze zaměňovat s volebním modelem.

Ilustrační foto
Dvě třetiny Čechů grilují. Nezanevřeli ani na špekáčky

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 13. až 18. července na vybrané skupině více než 1700 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu zúčastnilo 220 tisíc registrovaných uživatelů 17 tisíc dotázaných.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje na úrovni 2,5 procenta. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálního volebního potenciálu vychází pouze z hlasů 58,6 % respondentů, kteří jsou rozhodnuti či zvažují svoji volební účast. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.