NS rozhodl v červnu bez veřejného jednání, zjistila redakce z webové databáze. S dovoláním se soud vypořádal ve stručném usnesení. „Žádná z dovolatelem uplatněných námitek nepředstavuje právní otázku způsobilou založit přípustnost dovolání," rozhodl senát s předsedou Robertem Waltrem.

„Kužel jako předsedající rozhodce zneužil svého postavení k protiprávní podpoře a neoprávněnému prosazení firem do pozice účastníků přezkumného rozhodčího řízení, a přímo tak založil procesní situaci umožňující, aby o uplatněném nároku bylo v řízení rozhodnuto," tvrdila Diag Human v zamítnuté žalobě. V údajně protiprávním postupu prý Kužela podporoval i český stát.

Přezkoumání rozhodčího nálezu

Bývalý prezident Hospodářské komory ČR Kužel byl jedním z rozhodců senátu, který přezkoumával rozhodčí nález z roku 2008. Podle tohoto původního nálezu měl stát zaplatit firmě Diag Human 8,33 miliardy korun a úroky jako náhradu škody.

Švýcarská Towit Machinery a Dumfries Holdings, která má sídlo v karibském daňovém ráji Svatý Vincent a Grenadiny, se do přezkumného řízení přihlásily v roce 2010. Tvrdily, že drží pohledávku na čtvrtinu částky, kterou Diag Human po státu vymohl – prodal jim ji prý bývalý právník Diagu Jiří Oršula, jehož jako účastníka řízení předchozí rozhodci odmítli.

Přezkumný senát sice nakonec nároky dvou offshorových společností zamítl, Diagu však vadilo to, že je rozhodce Kužel vůbec přizval do arbitráže, a to údajně bez uvědomění stran sporu i ostatních dvou rozhodců.

Kauza Diag Human začala v roce 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. Firmy ve výběrovém řízení neobstály. V roce 1992 tehdejší ministr Martin Bojar společnosti Novo Nordisk sdělil, že řízení nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk. Bývalý ministr Jan Stráský (ODS) podepsal v roce 1996 rozhodčí smlouvu, takže se kauza řešila v arbitráží. Stát tvrdí, že letitý spor loni skončil v jeho prospěch poté, co rozhodci zastavili přezkumné řízení.

Diag Human s tímto výkladem nesouhlasí. Nadále se domáhá plnění nálezu z roku 2008. Společnost kvůli tomu podala žaloby u zahraničních soudů, které se však zatím staví na stranu státu. Trvají také spory o odměny rozhodců.