Incident, který soudy zaměstnává již několik let, se stal v dubnu 2013. Holešovská výzva, jež požadovala odstoupení vlády Petra Nečase (ODS), tehdy uspořádala demonstraci před pražskou Strakovou akademií v době, kdy tam začínala schůze ministrů. Popelka svým vozem zablokoval provoz. Poté, co ho policisté vykázali, odjel, následně se ale vrátil, v autě se zamkl a odmítl jej opustit. Proti jednomu z policistů se nakonec schválně rozjel.

Obvodní soud pro Prahu 1 Popelkovi původně uložil osmiměsíční podmíněný trest, odvolací senát ale kauzu poslal do přestupkového řízení s tím, že trestný čin se nestal. Nejvyšší soud toto rozhodnutí poprvé zrušil v říjnu 2014, podruhé, když odvolací senát po novém projednání věci rozhodl totožně, loni v červenci. Pražský městský soud pak Popelku v říjnu 2015 potrestal týdenním vězením, které podmíněně odložil na roční zkušební dobu. S uloženým trestem nesouhlasil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jenž se znovu dovolal.

Z březnového rozhodnutí Nejvyššího soudu vyplývá, že soudci dali Zemanovi za pravdu. Podle nich pražský městský soud dostatečně neodůvodnil, proč v Popelkově případě využil mimořádné snížení trestu odnětí svobody. "Argument odvolacího soudu, že se v daném případě jednalo o méně společensky závažné chování, je zcela nesprávný. Označení dvou nárazů do oblasti nohy poškozeného jako nepatrných je zcela liché," stojí v usnesení.

Nejvyšší soud vrátil kauzu s jasným právním názorem, kterým se nyní pražský městský soud musí řídit. "V rámci nového projednání bude třeba důsledně dodržovat zákonná ustanovení o ukládání trestů a nevybočovat z mantinelů, které tvoří stanovená trestní sazba, mimo jejíž rámec se lze odklonit skutečně jen z mimořádných důvodů," konstatoval. Vyslal tak vzkaz, že má odvolací senát Popelkovi uložit minimálně šestiměsíční podmíněný trest.

Z justiční databáze vyplývá, že pražský městský soud věc počtvrté projedná 7. června.