V podstatě tak nebylo možné kontrolovat sčítání hlasů, řekl Černohorský. Piráti nesouhlasí s výkladem, který uplatňuje ministerstvo vnitra. Pokud se volby do Senátu konají společně s komunálními volbami, smí členy komise podle vnitra delegovat pouze ty strany, které kandidují do obecního zastupitelstva, tvrdí Piráti. Zvolený výklad podle nich poškozuje zejména nezávislé kandidáty do Senátu. Někde starostové Pirátům podle Černohorského přesto vyšli při sestavování komisí vstříc, mnohde ale neuspěli.

Třetí doručené podání již soudci vyřešili přípisem, tedy v podstatě odložili bez projednání. „Podle obsahu nešlo o volební stížnost, ale spíše o obecný nesouhlas s poměry v České republice," uvedla Dostálová.

Nezařazené podněty

Dva podněty soud již dříve odmítl a do celkového součtu je nezahrnul. Jeden přišel předčasně, tedy ještě před začátkem lhůty, druhý se týkal komunálních voleb, které ovšem řeší krajské soudy, zjistilanahlédnutím do soudní databáze.

Desetidenní lhůta ke zpochybnění voleb začala zveřejněním výsledků ve sbírce zákonů a vypršela dnes v 16:00. Je možné, že soud ještě v pondělí zaeviduje nějaké podání doručené prostřednictvím datové schránky.

Návrh na neplatnost volby kandidáta může podat volič, kandidát či politická strana, pokud se domnívá, že byl porušen zákon o volbách do Parlamentu České republiky způsobem, který mohl ovlivnit výsledek, tedy zvolení konkrétního senátora. Soudní řád správní dává volebnímu senátu na rozhodnutí 20 dní.

Delegování členů okrskových komisí

Před dvěma lety NSS obdržel pět stížností, dvě zamítl a tři odmítl. Tentokrát se volební senát poprvé nad novými podněty potká ve středu. Všechna zasedání, která si volební senát naplánoval, využije také k jednání o záležitostech referend, řekl dnes jeho předseda Jan Passer.

Kromě senátních voleb v řádném termínu se letos v září uskutečnily také doplňovací volby v Praze 10. NSS je přezkoumal z podnětu TOP 09 a Starostů, jejichž společná kandidátka Renata Sabongui neprošla do druhého kola o pět hlasů. Stížnost soudci zamítli, žádnou chybu v součtu hlasů ve sporném okrsku nezjistili. Volby vyhrála místostarostka Ivana Cabrnochová (SZ s podporou ČSSD).

Pirátská strana se už na NSS obrátila po volbách do Evropského parlamentu, kdy zpochybnila pětiprocentní vstupní bariéru, stejně jako Strana zelených. Soud jim dal za pravdu a předložil Ústavnímu soudu návrh na zrušení sporné části zákona. Podle Černohorského by se případně NSS mohl na ústavní soudce obrátit i kvůli delegování členů okrskových komisí.