"Nemůžeme tvrdit, že to víme přesně, těžko ale někdo najde u nás vyšší strom. A pokud ano, tak si osobně myslím, že to bude zase douglaska," uvedl Richard Slabý z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, jehož zásluhou byl nejvyšší strom objeven. Podle něj se v ČR žádný oficiální přehled rozměrově unikátních stromů nevede, podle dostupných informací měly dosud největší stromy v Česku kolem 58 metrů. Tak vysoké douglasky u Vlastiboře obdivoval Slabý už před 20 lety a nedávno si na ně znovu vzpomněl. Přeměření se uskutečnilo  pod patronací neziskové organizace PEFC ČR.

Původní severoamerická dřevina se do Vlastiboře dostala před 138 lety, vysazena zde byla v roce 1876. "Dopátrali jsme se, že tehdejší lesní správce vysadil prvních 3000 douglasek," uvedl místní lesní hospodář Jan Štauber. Podle mínění Slabého vybral tehdejší hajný pro dřevinu, která roste na svahu orientovaném na severovýchod, ideální terén. "Je světlomilná a nemá ráda spodní vodu," řekl Slabý.

Úctyhodné velikosti dosáhly i další douglasky rostoucí v lese ve Vlastiboři. "Přes 60 metrů jich má několik a průměrná výška celého porostu je přes 50 metrů," upřesnil Štauber.

Ve své domovině douglaska dorůstá až stometrové výšky, údajně byl podle Slabého před 150 lety nalezen i exemplář vysoký 140 metrů. Kam může douglaska z Vlastiboře vyrůst, se dá zatím jen odhadovat. Při měření v roce 1936 nejvyšší stromy v porostu měly 40 metrů, před 20 lety naměřil Slabý u největších exemplářů 58 metrů. "Za rok přirůstají 25 až 30 centimetrů," dodal.

Douglaska je jehličnatá dřevina z čeledi borovicovitých. Díky kůlovému kořenu se dokáže dostat k vodě a také lépe odolává větru. V Česku tvoří jen asi 0,2 procenta lesů.