Stejně jako před čtyřmi lety budou muset zabojovat o přednostní hlasy například Marek Benda z ODS, Milan Brázdil z ANO a další poslanec ANO Miloš Babiš. Benda i Brázdil ale mají v letošních volbách lepší pozici než minule, kdy se do dolní komory dostali až z desátého místa kandidátek. Brázdil dokonce pokořil všech devět kolegů, které před sebou měl. Nyní budou Benda v Praze a Brázdil v Olomouckém kraji dobývat dolní komoru shodně ze šesté pozice.

Majitel autosalonu ve středočeských Mnichovicích Babiš by letos musel zopakovat skok na volitelné místo z 13. příčky na listině, když před čtyřmi lety ho voliči posunuli kroužky až na místo první. Obdobný kousek, aby zůstali poslanci, by se musel povést Josefu Zahradníčkovi na Vysočině a Josefu Šenfeldovi v Ústeckém kraji. Zahradníček se nachází znovu na šestém místě kandidátky, Šenfeld klesl o jednu pozici na sedmou.

Na straně příznivců sociálnědemokratické SPD zavládlo zklamání
Čeští politici ocenili výhru Merkelové, úspěch AfD některé mrzí

Nejisté šance na opětovné zvolení mají třeba bývalí ministři průmyslu a obchodu Jan Mládek v Jihočeském kraji a Milan Urban ve středních Čechách (oba ČSSD), někdejší ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková v hlavním městě a Miroslav Grebeníček (KSČM) na jižní Moravě. Mládek, Urban i Válková jsou shodně na sedmém místě, Grebeníček na šestém.

Mandát by nemuseli obhájit kvůli pozici na kandidátkách například ani bývalý moderátor Stanislav Berkovec a televizní reportér Zdeněk Soukup (oba ANO). Místo v dolní komoře nemá jisté také například místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, jež se o mandát uchází ve Středočeském kraji v podstatě z hraničního pátého místa, nebo Jaroslav Krákora na ústecké listině ČSSD.

Z posledního místa listin letos kandidují Zdeněk Bezecný (TOP 09) v Jihočeském kraji, Jiří Zemánek (ČSSD) v Olomouckém kraji a Jiří Holeček (ANO) v Praze. Je tak velmi pravděpodobné, že do poslaneckých lavic už nezasednou.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Není Německo jako Německo

Až na 17. místě pražské kandidátky se nachází bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil, jenž byl před čtyřmi lety lídrem sociálních demokratů v metropoli. O pět příček na deváté místo listiny klesl v porovnání s minulými volbami poslanec ANO Bohuslav Chalupa, i jeho šance na obhajobu mandátu jsou tedy poměrně nízké. Pozice na listinách by mohla stát opětovné zvolení taky třeba Františka Adámka, Ladislava Velebného (oba ČSSD), Matěje Fichtnera (ANO), Miladu Halíkovou a Reného Čípa (oba KSČM).

Ilustrační foto
Nastavme pojištění pro nemocnice jako povinné ručení u aut, navrhují poslanci

Hlavně na volebním úspěchu hnutí Starostové a nezávislí bude záviset další politická kariéra místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka, Jana Farského a Věry Kovářové, kteří před čtyřmi lety figurovali na kandidátkách TOP 09. Obdobně to platí pro Bronislava Schwarze (Severočeši.cz, za ANO), jenž kandiduje za Stranu práv občanů, i pro Tomia Okamuru, Radima Fialu a Jaroslava Holíka (všichni původně za Úsvit) v barvách hnutí Svoboda a přímá demokracie.

V podstatě bez šancí jsou další poslanci zvolení původně za Úsvit. O místo v dolní komoře se ucházejí za uskupení, které by měly aspoň podle výsledků předvolebních průzkumů propadnout. Olga Havlová je v čele moravskoslezské kandidátky seskupení Blok proti islamizaci - Obrana domova, Martin Lank a Jana Hnyková vedou listiny Realistů na Vysočině a v Libereckém kraji. Karel Fiedler figuruje na severní Moravě na prvním místě kandidátky uskupení Referendum o Evropské unii.