Odboráři varují, že pokud by lékaři dodržovali zákonné přesčasy 416 hodin za rok, nebylo by v krátkém čase koho postavit do služeb. Nyní se stanovené množství podle nich překračuje v nemocnicích 2,5krát.

Na nedostatek lékařů a podmínky v nemocnicích chtějí upozornit protestní akcí v září či říjnu, nazvou ji Měsíc bezpečí pacientů nebo Měsíc pravdy. Po celý měsíc chtějí přesně dodržovat domácí i evropské předpisy o přesčasech, stanovený počet hodin nepřekročí.

„Primárně je to organizační záležitost jednotlivých nemocnic. Jako ředitel nemocnice, když jsem fungoval v Ostravě, bylo mým úkolem zajištění služeb a samozřejmě jsem to zajistil. Myslím si, že primárně to spočívá na bedrech ředitelů, byť to není jednoduchá záležitost," řekl Němeček.

Zápas s Babišem

Ministerstvo může podle něj udělat jedinou věc, a to dlouhodobě, o což se snaží, zvýšit počet zdravotnického personálu a zlepšit jeho ohodnocení. „Tam zápasíme s panem ministrem financí. V nejbližších dnech, předpokládám že ještě do konce měsíce, půjde do vlády návrh na navýšení plateb za státní pojištěnce, protože bez peněz se to dělat nedá. A já pevně věřím, že uspějeme a budeme moci vyslat jasný signál zdravotníkům, že jejich ohodnocení se zlepší, a věříme, že to bude i signál pro to, aby se zvýšil počet personálu v nemocnicích," řekl Němeček.

Výzvu LOK s termínem do 15. června předložit řešení přesčasové práce ministr prý nedostal, dozvěděl se o ní z médií. Nedostal prý od odborářů dosud ani informace, ve kterých konkrétních nemocnicích se zákoník práce nedodržuje. „Budeme potřebovat, pokud mají pocit, že někde se to flagrantně obchází, aby nás informovali, ale to je na jednotlivých zdravotnických zařízeních," dodal.

Němeček požádá vládu o zvýšení odvodů státu v příštím roce o téměř 10 miliard korun. V nemocnicích by pak mohly stoupnout výdělky o deset procent. Víc by měli dostat nejen ve státních nemocnicích, kde to stát ředitelům nařídí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce zajistit nárůst i v krajích, kraje by to měly stvrdit podpisem memoranda s vládou.

Ministr Andrej Babiš (ANO) odmítá peníze do zdravotnictví přidat s odkazem na „černé díry" a mrhání prostředky. Pokud by on ve vládě hlasoval proti, připojili by se ministři za ANO. „Věřím, že zdravotníci pana ministra financí přesvědčí, že opravdu rezervy v systému už příliš nejsou, a rozhodně ne na desetiprocentní navýšení," shrnul.